Coöperatie Hoogstraten en CLTV Zundert kijken terug op 20 jaar gezamenlijke aardbei-afzet (1997 - 2017)

Midden jaren '90 was het woelig in tuinbouwland Nederland, heel woelig. VTN stond op stapel, de veilingen gingen het over een heel andere boeg gooien en beoogden een megafusie.

Met enige frisse tegenzin – en pas na een herkansing – ging RBT in 1996 mee in het grote nationale veilingproject. Veiling Zundert was gastveiling bij de toenmalige RBT-veiling Breda en moest zich dus dringend beraden over haar toekomst. Na het landschap in Nederland en België verkend te hebben, besloot CLTV Zundert bij de jaarovergang 1996- 1997 scheep te gaan met de toenmalige 'Veiling der Kempen' in Hoogstraten.

Veiling der Kempen – de huidige Coöperatie Hoogstraten – had net ervoor, in 1996, de aardbeitelers van Veiling Profuco als gastveiler aanvaard en daarmee haar aanvoervolume in dat jaar op 8.600 ton gebracht.

De overeenkomst van april 1997 besloeg amper een A4-tje maar gaat intussen reeds 20 jaar mee. Dat zegt veel.

De prille samenwerking kende succes: de volumes onder de 'Hoogstraten-' vlag stegen stelselmatig tot boven de 30 miljoen kg en ook de prijsvorming is steeds – mede door haar transparantie - richtinggevend geweest. Het Zundertse deel in de samenwerking steeg van 1.900 ton naar 10.000 ton; het Belgische deel van 7.200 ton naar ruim 21.000 ton.

CLTV Zundert was van oudsher een vollegronds teeltgebied; Hoogstraten was bekend voor zijn beschermde teelten waardoor de gebieden echt complementair waren.

De initiële tegenstellingen (kwaliteit, sortering,...) werden - mede door de goede prijsvorming van de eerste jaren van samenwerking – snel overwonnen. De twee regio's hadden immers een duidelijke en gelijklopende visie op verkoop en coöperatieve werking maar tevens was er steeds een hoge graad van respect van beide partijen voor elkaars functie in de samenwerking: CLTV Zundert was 'account manager' voor de Nederlandse telers; Coöperatie Hoogstraten was leidend in kwaliteit en afzet. Hierbij stond het geloof in een transparant afzetsysteem - de klok – centraal. De frequente overlegmomenten tussen directies en management, bestuurders, medewerkers én telers en de overtuiging dat 'samen sterker' geen loze kreet is hebben gemaakt dat deze samenwerking na 20 jaar vanzelfsprekend is.

Ontwikkeling van verpakkingen, wijzigingen aan de verkoop, kwaliteit, sorteringen, ... werden steeds in overleg beslist. Daartoe hebben de Zundertse telers een vertegenwoordiging in de productadviescommissie van Coöperatie Hoogstraten, in de klankbordgroep die tweewekelijks overleg pleegt, is er uitwisseling van kwaliteitsmedewerkers,...

'Samenwerken' is 'werk-woord'. Dat dat kan leiden tot succesvolle modellen hebben Coöperatie Hoogstraten en CLTV Zundert de laatste 20 jaren duidelijk bewezen.