Toneelvereniging “Het Vierde Oor” is volop bezig met de repetities van “De Jubilee”.  Onze reporter mocht al een kijkje gaan nemen en zag dat het goed was.

Korte inhoud:

In 1954 huwden Maria en Louis, ze nemen de beenhouwerij van de ouders over en krijgen drie kinderen: Irma, Marc en Jef.   De zaken gaan zo goed dat ze de beenhouwerij overlaten aan hun zoon Marc. Maria en Louis blijven in hun woonst boven de beenhouwerij wonen. 

Jaren verstrijken.  Maria en Louis worden ouder. Voor sommige familieleden worden ze zelf te oud en beginnen ze in de weg te lopen voor de uitbreiding van een traiteurszaak.  Vandaag zijn we aangekomen op de dag van hun 60-jarig huwelijk en hebben de kinderen een ‘verrassing’ voorzien voor Maria en Louis.

Waarom dit stuk en waarom de ombuiging van een blijspel naar een tragedie?

Regisseur Kris Lenders : ’Het stuk ‘De Jubilee’ werd geschreven door Marc Peeters als een blijspel in 4 bedrijven voorzien van de nodige hilariteit.

Toen ik werd gevraagd om het stuk te lezen en vervolgens te komen regisseren in HVO, heb ik pertinent gekozen om de ondertoon naar boven te brengen en weg te blijven van het blijspel. Nu geeft de voorstelling weer hoe onze maatschappij de meeste bejaarden afvoert naar een rust- en verzorgingstehuis.’

Hoe ben je gaan werken met de spelers?

‘We hebben gekozen om zo ver mogelijk van typetjes te blijven. We gaan tenslotte niet opzoek naar humor maar naar de pijnlijke onderlaag. Daarom heb ik gevraagd naar transparant spel. Voor de meeste spelers was dit een uitdaging die ze met veel graagte genomen hebben. We kiezen er ook bewust voor om te laten zien dat we in de huid van de personages kruipen. Wanneer de voorstelling begint, zien de toeschouwers de spelers achteraan zich klaar maken. Voor de rolverdeling hebben we ook niet gekeken naar de leeftijden, dan wel naar transformatie.’

Waarom deze scenografie?

‘Het belang van de voorstelling zit hem in de situatie en de pijnlijkheid ervan. We hebben geen nood aan een typische huiskamer. Het abstract maken hiervan legt net het accent daar waar we het willen, bij de situatie.’  Speeldata : 

  • zaterdag 1 maart 2014 - 20u - première
  • vrijdag 7 maart 2014 - 20u
  • zaterdag 8 maart 2014 - 20u
  • vrijdag 14 maart 2014 - 20u
  • zaterdag 15 maart 2014 - 20u
  • zondag 16 maart 2014 - 15u
  • vrijdag 21 maart 2014 - 20u
  • zaterdag 22 maart 2014 - 20u
  • zaterdag 29 maart 2014 - 20u
  • zondag 30 maart 2014 - 15u. 

Meer over Het Vierde Oor op www.hetvierdeoor.be  Foto’s: Johan Temmerman.