Vanmorgen vond er een grote ontruimingsactie plaats in de voormalige lompenfabriek in de Markgravenstraat, beter bekend als "het voddenkot".

In opdracht van burgemeester Mien Van Olmen heeft politie Neteland het gebouw laten ontruimen en heeft het pand verzegeld.

'Afgelopen weekend stelde de brandweer tijdens het blussen van een afvalbrand in het gebouw illegale bewoning vast', zegt burgemeester Mien Van Olmen.

'De politie en de brandweer wijzen ook op andere illegale activiteiten in het gebouw, zoals onder meer de opslag van gevaarlijke stoffen, bijeenkomsten in onveilige lokalen en onvergunde activiteiten.

Bovendien is het gebouw in zeer slechte staat en zijn er geen evacuatiemogelijkheden.

Met behulp van de brandweer, een slotenmaker, Fluvius, politie en stadsdiensten werden alle lokalen geopend en doorzocht.

Na de actie is het gebouw verzegeld.  Ook de eigenaar René Peeters (83) kwam een kijkje nemen op het einde van de actie.

Enkele 'huurders' die ter plaatse in hun "kunstatelier" of "bromfiets herstelatelier" aan het werken waren, zijn verbolgen over de verzegeling. 

Na overleg met deskundigen werd besloten dat de openbare veiligheid in gevaar is en dat kordate aanpak onmiddellijk noodzakelijk is. Om deze redenen heeft de burgemeester de politie de opdracht gegeven om het gebouw onmiddellijk te laten ontruimen en te verzegelen.

Tijdens de duur van de operatie was de Markgravenstraat afgesloten voor alle verkeer in beide richtingen.

Buurtbewoners zijn tevreden dat er eindelijk paal en perk gesteld wordt aan de overlast die de locatie met zich mee brengt. Ook nam een buurman regelmatig bedwelmende geuren waar, komende vanuit het voddenkot.

Op langere termijn liggen voor de 'site 't Voddenkot' nieuwbouwplannen met omvorming tot wooneenheden klaar. (pol)