Het was een slecht jaar voor de dikke bomen en bossen in Vlaanderen en het Neteland. Terwijl komiek Wouter Deprez met weinig succes streed tegen de kapping van het Essersbos in Limburg verdwenen er in het Neteland heel wat dikke bomen.

Dikke kaprijpe bomen verdwenen door uitdunning in de bossen rond Kruisberg in Herentals. Dat kan. Langs de N13 tussen Aldhem in Grobbendonk en 't Rozenhofke moesten de bomen gerooid worden. Ze maken plaats om er volgend jaar een nieuw van de weg afgescheiden fietspad aan te leggen. Er worden andere bomen gepland.

In Nijlen werden de bomen langs de N13 voor onderhoud en om veiligheidsredenen gesnoeid. Nu wordt aangekondigd dat 85 dikke bomen volgend jaar gerooid worden.

In de laatste week van 2016 is een aannemer ook al gestart met het uitdunnen van de OCMW-bossen rond Hidrodoe. De dikke bomen langs de Geelseweg in Herentals krijgen nog enkele maanden respijt. Maar wanneer daar riolering, een nieuwe weg en fietspaden worden aangelegd worden ook van hen 'planskens gezaagd'.

Maar er was ook positief nieuws: de dorpslinde in Itegem werd bijna uitgeroepen tot boom in Vlaanderen. Bovendien is er een hoera en hartelijk welkom aan de nieuwe boompjes die in 2017 en 2018 op dezelfde plekken worden aangeplant.

foto: de dorpslinde in Itegem