Een zware bedrijfsbrand bij Alco BVBA aan de Welvaartstraat Herentals heeft maandagavond de fabriek volledig verwoest. De donkere rookpluim is intussen van kilometers ver te zien.  6 verschillende brandweerkorpsen bestrijden het vuur.  Er zijn ontploffingen te horen in de fabriek. 

De oorzaak van de brand is nog onbekend. 

Alco Oppervlaktebehandeling BVBA is een onderneming die gespecialiseerd is galvaniseren, elektrolytisch verzinken poedercoaten en duplex coaten. De onderneming bewerkt nieuwe producten, en staat ook bekend voor het restaureren van oude onderdelen van o.a. oldtimers, moto's, juke-boxen.  In de fabriek zijn heel wat chemische stoffen opgeslagen.

Be-Alert meldt dat de rook mogelijk schadelijk is

Politie Neteland vraagt aan iedereen ten noorden van de getroffen fabriek om ramen en deuren dicht te houden. Het gaat vooral over de wijken Veldhoven, Lange Eerselsstraat en De Molekens in Herentals.

'Wie ten noorden van de Atealaan en in het stadscentrum woont, wordt aanbevolen deuren en ramen te sluiten en ventilatie uit te zetten', meldt het stadsbestuur. 'Blijf uit de stinkende rook en vermijd de omgeving, zodat de hulpdiensten ongehinderd hun werk kunnen doen.'  De Civiele Bescherming heeft een drone in actie voor live overzichtsbeelden.

E313 volledig afgesloten door bedrijfsbrand in Herentals

De E313 is in beide richtingen afgesloten ter hoogte van Herentals-Industrie omdat pal naast de snelweg een hevige bedrijfsbrand bij Alco aan de Welvaartstraat woedt. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum.

Richting Lummen moet het verkeer de snelweg verlaten in Herentals-West, richting Antwerpen moet je eraf in Herentals-Oost Olen.  Volg de calamiteiten route.

UPDATE 23u :

'De bluswerken gaan nog verschillende uren in beslag nemen', zegt Gerry Verschueren, woordvoerder van brandweer Kempen.  'De oorzaak van de brand is nog onbekend.'

UPDATE 01.30u 26/7 :

De E313 is om 01.30u volledig vrijgegeven voor het verkeer, meldt het Vlaams Verkeerscentrum.

UPDATE 06.15u 26/7 :

Brandweer Kempen blijft verder nablussen. Drie teams zijn nog ter plaatse en worden afgelost. Het bedrijf is volledig uitgebrand.  De oorzaak van de brand wordt nog ondezocht.

'Het bedrijf was al een paar weken in zomervakandie. Voor zover we nu weten, was er niemand in het gebouw aanwezig toen de brand is ontstaan', zegt burgemeester Mien Van Olmen.

UPDATE 27/7 - 16u

Oorzaak van de inferno : 'Op basis van de voorlopige onderzoeksresultaten lijkt een accidentele brand het meest aannemelijke.' (bw)

Foto's & vid Peter Vanderveken/NNieuws/red. Guy Verellen.

#E313 Wegens een bedrijfsbrand in de buurt is de snelweg in beide richtingen afgesloten ter hoogte van #Herentals-Industrie. Vermijd de omgeving!