Het krachtigste zonnedak, gelegen bovenop de Venlo Logistic Campus van Heylen Warehouses uit Herentals, is volledig operationeel.

Begin februari werd het eerste zonnepaneel van de in totaal 48.040 gelegd. Intussen is het project van zo'n 20 voetbalvelden groot up and running en genereert het stroom voor een equivalent van zo'n 4.500 huishoudens.

"Logistieke panden zouden wel eens de energiecentrales van de toekomst kunnen worden," vertelt Philippe Deschilder, CEO van Heylen Warehouses, in een panelgesprek omtrent het krachtigste zonnedak ter wereld.

Een capaciteit van 18 MegaWattpiek aan duurzame stroom. Dat is genoeg om zo’n 4.500 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien, alsook om jaarlijks tot 12.000 ton minder CO2 uit te stoten.

Een bijzonder groen project, dat in werkelijkheid voornamelijk stroom zal voorzien voor de VE Logistic Campus onder het zonnedak en de omliggende gebouwen. 

Een doordachte verwezenlijking

Een logistiek warehouse bouwen ze bij Heylen Warehouses steeds met voorbedachte rade. "Het is belangrijk dat we  bepaalde zaken doordacht gaan implementeren, al vanaf de constructie van het logistieke pand.

Zo worden veiligheid en ook een reeks verzekeringstechnische zaken reeds voorzien van bij de bouw. Je zou je kunnen afvragen waarom niet elk warehouse al over een zonnedak beschikt. Dat heeft allicht te maken met het feit dat er discrepantie is tussen oorspronkelijke doel, zijnde het effectieve bouwen van het logistieke gebouw en dan in de tweede fase het ‘willen gaan uitbaten van een zonnedak'.

Doordat we van bij de ontwikkeling van de logistieke site doordacht de mogelijkheid voor zonnepanelen voorzien hebben, is het een logisch opbouwend proces geweest dat volgt op de realisatie van het pand,” vertelt Marco Iacovella, Program Manager Renewable Energy bij Heylen Warehouses. 

“Het verzekeren van zulke projecten is niet vanzelfsprekend. Er hangen aan de uitbating van een zonnedak heel wat maatstaven vast. Belangrijke componenten zijn hierbij ‘is het gebouw wel stevig genoeg?', ‘gaat de installatie bij veel wind niet gaan vliegen?’ en ook het brandgevaar is een belangrijk aspect.

Het zijn allemaal maatregelen die van bij de realisatie moeten worden genomen om er een succesverhaal van te maken.”

'Energiecentrales van de toekomst'

Ook de stad Venlo ging toekomstgericht tewerk bij de aanleg van het Venlo TradePort Noord, waar de Heylen Warehouses Logistic Campus gevestigd is. “Een zeer goed voorbeeld van ruimtelijke ordening,” zegt Philippe Deschilder, CEO van Heylen Warehouses.

"Er is een heel hoogwaardig bedrijventerrein gecreëerd voor de logistiek en de maakindustrie. Zo werd er nagedacht over de omgevingsinpassing, de mobiliteit op en rond het bedrijventerrein, en is er een middenspanningsdistributienetwerk aangelegd met voldoende capaciteit opdat de hernieuwbare energie terug aan het net zou kunnen worden gegeven.

”Een ideale aanvulling hierop zijn hoog kwalitatieve en multifunctioneel inzetbare gebouwen. Die zijn energiezuinig en zijn alsook voorzien van een BREEAM-certificaat. 

“Logistieke gebouwen kunnen volgens mij de energiecentrales van de toekomst worden. Ik gebruik de uitspraak als oproep om de reeds ingenomen ruimte efficiënter te gaan benutten.

Hoe kan dat nu beter dan er centrales op te zetten voor hernieuwbare energie?Bij Heylen Warehouses zetten we hier in de toekomst heel graag op in en willen we onze portefeuille zo veel mogelijk vergroenen en trachten we ook de regio’s waarin we investeerden te verduurzamen."

Red carpet approach

Voor de verwezenlijking van het krachtigste zonnedak speelde ook de samenwerking tussen Heylen Warehouses en de stad Venlo een belangrijke rol. “De stad neemt heel wat initiatief om ondernemers en investeerders zoals wij te faciliteren.

Wij spreken hier zelf graag over een ‘Red Carpet Approach’. Regels opstellen, afspraken maken en die vooral ook nakomen. Als investeerder hecht je enorm veel belang aan deze zekerheden. Die bood stad Venlo ons ook. Om die reden beslisten we hier te bouwen en zullen we ook blijven investeren in deze stad in de toekomst,” aldus Deschilder. 

Ook voor de stad zelf wordt er meerwaarde gecreëerd. “Dit soort investeringen hebben we nodig om ondernemers te enthousiasmeren.

Als we als stad bedrijven kunnen ontlasten door iemand aan te stellen om de vragen te beantwoorden, om vergunningen op de juiste manier en op de juiste domeinen aan te vragen en ook onze kennis te delen, kunnen we zelf ook bijdragen.

Ook wij hebben een energietransitie die we als stad moeten halen en bepaalde resultaten die we moeten afkruisen.

Zo zien niet enkel de bedrijven, maar ook hun werknemers en onze inwoners hoe zulke zaken lopen en hoe er samengewerkt wordt aan een mooi duurzaamheidsproject,” aldus Erwin Boom, wethouder Economie, Arbeidsmarkt en Hoger Onderwijs bij stad Venlo.