Onder voorbehoud van goedkeuring van de mededingingsautoriteiten verwerft Heylen Group de onderneming Eltra van Sonepar Belgium.

Met Eltra, dé referentie voor elektrisch materiaal bestemd voor meer dan 1000 doe-het-zelf retailers in België en Nederland, breidt de investeringsholding uit Herentals op haar beurt haar activiteiten uit naar 10 sectoren.

"Home Improvement is nog steeds stijgend. Door de vaak lange wachttijden en hoog oplopende kosten van vakmensen steken mensen liever zelf de handen uit de mouwen. Deze trend merken we sterk en trachten we op verschillende manieren te stimuleren"

Aan het woord is Dirk Baum, sinds 1996 CEO van Eltra, gekend als de marktleider in distributie van elektrisch materiaal en verlichting naar DIY-retailers.

"Deze trend wordt ook opgepikt door onze klanten. Productgamma's worden uitgebreid en nieuwe klanten zoals pure players en andere opkomende retailkanalen dienen zich steeds meer aan bij Eltra."

Sinds de oprichting van Eltra, met hoofdzetel in het Oost-Vlaamse Temse, in 1954 groeide de onderneming uit tot de referentie binnen de sector die dagelijks aan meer dan 1000 doe-het-zelf retailers in België en Nederland levert.

Eltra steunt de hele waardeketen door enerzijds als brand ambassador te fungeren op de winkelvloer voor A-brands als Niko, Legrand, Ledvance en Duracell, en anderzijds door retailers maximale ondersteuning te bieden.

Dat doet het op vlak van aankopen, verkoop- en marketingondersteuning, logistiek en optimaal voorraadbeheer. Met eigen merken als Profile en Prolight, alsook met private label producten voor een beperkt aantal klanten, vult Eltra het ruime gamma van A-brands aan.

Doorheen de jaren is Eltra er in geslaagd haar positie op zowel de Belgische, alsook de Nederlandse markt te versterken, binnen de structuur van Sonepar België, waar het sinds 1995 vertoeft.

De professionele organisatiestructuur aangestuurd door een ervaren managementteam, in combinatie met een sterke focus op klant alsook leverancier, liggen aan de basis. "Door jarenlange toewijding aan de business, is Eltra de speler die ze vandaag is. Het slaagde erin om de onderneming, mits ondersteuning van haar vorige aandeelhouder Sonepar België, te doen groeien en dit op een uiterst duurzame manier," zegt Heylen.

"Als nieuwe eigenaar zullen we samen met Dirk als partner-aandeelhouder die duurzame groei verder zetten. Met de gepaste ondersteuning zullen we ervoor zorgen dat Eltra haar vleugels verder kan uitslaan en dat buiten de vertrouwde omgeving van Sonepar."

Heylen Group staat gekend als investeerder die haar ondernemingen laat groeien via organische groei, alsook via strategische overnames in binnen- en buitenland. Ook voor Eltra bestaat de ambitie om snel naar bijkomende acquisities te kijken.

Al meer dan 25 jaar maakt Eltra deel uit van de Franse groep Sonepar, wereldwijde marktleider in elektrisch installatiemateriaal. Daar komt met de overname door Heylen Group nu een einde aan. Die beslissing komt niet helemaal als een verrassing.

Door de overname geeft Sonepar Eltra de vrijheid om zelfstandig verder te groeien. "Sonepar Belgium zal zich op deze manier opnieuw meer op haar core business kunnen focussen," zegt Alexander Dewulf, CEO Sonepar Belgium.