Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Heylen Group neemt Flowerbulbs over, wereldwijde marktleider in bloembollensector

Heylen Group

De Belgische familiale holding Heylen Group (Herentals) gaat in samenspraak met het managementteam onder leiding van Robert Piek, investeren in Van den Bos Flowerbulbs.

De Nederlandse firma, voordien in handen van Foreman Capital, bestaat 75 jaar en is gespecialiseerd in de verpakking, de opslag en de wereldwijde distributie van bloembollen.

De overname door Heylen Group past perfect in de investeringsfilosofie van de holding: “Van den Bos Flowerbulbs is van oorsprong een familiebedrijf dat een sterke internationale expansie heeft gekend. Heylen Group bundelt samen met het zittende managementteam de krachten om verder te bouwen aan een internationale onderneming met een  familiaal karakter”, aldus Seppe Onsea, Partner en Group Director M&A van Heylen Group.

75 jaar innovatie en visie

Van den Bos Flowerbulbs werd in 1946 in Maasdijk opgericht door Jo Van den Bos en is uitgegroeid tot een wereldwijde referentie in de bloembollensector. Het Nederlandse bedrijf met eigen vestigingen in de Verenigde Staten, Canada, China en Australië is gespecialiseerd in de bewaring, de preparatie en de export van leliebollen, freesia- en callaknollen.

Van den Bos Flowerbulbs heeft daarnaast een eigen productiesite in Chili en is wereldwijd een exclusieve verdeler van de unieke lelievariëteit Roselily. De basis van het succes? Innovatie. Dankzij de daadkracht, de drang om te vernieuwen en het ondernemend lef heeft de Nederlandse firma een sterke positie veroverd in het verwerkings-, opslag- en distributiegedeelte van de waardeketen.

Lange termijnstrategie met een vleugje nostalgie

De aankoop van Van den Bos Flowerbulbs past perfect in het diverse karakter van de participaties die Heylen Group doet. De familiale holding is reeds actief in diverse onderdelen in de waardeketen binnen de agrarische sector en zal bovendien een ondersteunende rol kunnen spelen vanuit de verschillende partnerbedrijven.

Heylen Group gelooft sterk in het familiale karakter om de successen van Van den Bos Flowerbulbs te waarborgen op de lange termijn, een visie die Robert Piek volop ondersteunt.

“Van den Bos Flowerbulbs is 75 jaar geleden begonnen als familiebedrijf. Na een periode van 5 jaar met Foreman Capital vind ik het lange termijn commitment van de Heylen Group heel belangrijk. Succes in de bloembollensector is immers een kwestie van visie en een lange adem. Door te investeren in assortiment, kwaliteit en service naar onze internationale klanten wil ik samen met Heylen Group volop de focus leggen op onze core business”, aldus Robert Piek die in 2020 reeds als CEO aan boord kwam.

“Robert is niet alleen een bijzonder gedreven CEO, hij past ook bij de no-nonsense aanpak die Heylen Group typeert”, voegt Seppe Onsea toe. “Samen trekken we figuurlijk de laarzen aan en focussen we volop op de activiteiten die het bedrijf groot hebben gemaakt: de verpakking, de verwerking en de export van bloembollen.”

Bloembollensector: opportuniteiten in harmonie met de natuur

De bloembollensector biedt heel wat kansen. Zo is de lelie een bloemsoort met een sterke culturele verbondenheid en betekenis.

“In China en Latijns-Amerika bijvoorbeeld heeft de lelie een sterke symbolische waarde, een cultureel erfgoed dat tot op de dag van vandaag leidt tot het commercieel succes van de bloem”, verduidelijkt Seppe Onsea. Van den Bos Flowerbulbs is de exclusieve verdeler van Roselily, een variëteit die geurloos is en geen stuifmeel bevat zodat zij geen vieze vlekken meer geeft. De sector kent echter ook uitdagingen. Bloembollen zijn immers sterk afhankelijk van de natuur.

“Je kan dus niet zomaar beslissen om even een bijkomstige productie te lanceren. Het zijn echter die uitdagingen die het Van den Bos Flowerbulbs-verhaal zo interessant maken”, besluit Robert Piek.

Over Heylen Group Herentals

Heylen Group is een Belgische industriële holding uit Herentals  die investeert in ambitieuze bedrijven en ondernemers. De groep hanteert een ‘buy-build-and-hold’-strategie waarbij innovatie, internationalisering en operationele uitmuntendheid centraal staan. Heylen Group werd 22 jaar geleden opgericht door een geboren ondernemer, Wim Heylen. Dankzij een duidelijke visie, een veerkrachtig bedrijfsmodel en een bijzonder gemotiveerd team is Heylen Group uitgegroeid tot een holding van 38 bedrijven.
www.heylengroup.com

Over Foreman Capital

Foreman Capital is een ondernemende investeringsmaatschappij gericht op groeiende winstgevende bedrijven in het midden- en kleinbedrijf, die actief zijn in handel, dienstverlening, productie en e- commerce. Vanuit haar kantoren in Amsterdam en Kopenhagen ondersteunt het Foreman team al 25 jaar ondernemers, directieleden en familiebedrijven in het realiseren van hun groeiambities en het verder professionaliseren van hun onderneming.
www.foremancapital.nl

Heylen Group

Deel dit artikel