De eerste namen van de deelnemers aan Herentals Fietst maakte HF-voorzitter Charles Van de Wouwer donderdagavond bekend.

Jelle Vanendert: 
2011 was voor Vanendert het eerste jaar in zijn carrière waarin hij pijnvrij kon fietsen. Hij slaagde er na drie jaar van blessureleed in om zijn talent te ontplooien en uit te groeien tot een topper.

Zijn eerste tourdeelname ging niet onopmerkzaam voorbij: 2e in de 12e etappe naar Luz Ardiden na een spurt met Olympische kampioen Samuel Sanchez en 2 dagen later zijn eerste rit overwinning in de koninginnenrit met aankomst op Plateau de Beille. Dit jaar bevestigde hij in het voorjaar met o.a. een 2de plaats in de Amstel Gold race en een 7de plaats in de Brabantse pijl. De Tour 2012 had Jelle waarschijnlijk anders voorgesteld, maar Herentals zal zeker zijn zoals hij het verwacht.

Robbie Mc Ewen:
Dit jaar staat alvast één ex-winnaar van het Herentalse wielercriterium aan de start. Want niemand minder dan Robbie Mc Ewen (foto)  komt in Herentals afscheid nemen van het Vlaamse wielerpubliek. “Het is een eer dat een man als Mc Ewen hier zijn ererondes komt rijden”, oordeelt voorzitter Charles Van de Wouwer. “Met Mc Ewen hebben we een van de grootste wielrenners van zijn generatie aan de start. Wie drie keer het puntenklassement van de Ronde van Frankrijk wint en 12 etappes, is een hele straffe renner. En dan zouden we nog vijf klassieke zeges in Parijs-Brussel vergeten. Deze halve Belg mag wat ons betreft gerust een tweede keer op onze erelijst.

Tosh Van de Sande:
Den Torre heeft vanaf 2006 de kampioentruien aan mekaar geregen met als voorlopig hoogtepunt Wereldkampioen Puntenkoers Juniors in 2008.

In het profpeloton is Tosh een aankomend talent met dit jaar goede prestatie in de ronde van Polen (5de in de 7de etappe en 5de in de slot etappe) en het bergklassement in de Driedaagse van De Panne.

In Herentals is Tosh een graag geziene gast: de vorige jaren als belofte. Dit jaar als volwaardige prof.

Verder nog aan de start  Bart Wellens en  Rob Peeters.

Foto FC archief/N.

Straks meer.