Greg Van Avermaet, de onbetwiste nummer 1 op de UCI-ranglijst en de regerende Olympische kampioen, staat donderdag aan de start van het na-Tourcriterium in Herentals. Naast hem staat ook de lokale tourheld: Jan Bakelants, net als de man met de meeste kilometers vooraan het peloton, Julien Vermote.

"We zijn bijzonder trots om Greg voor het 3e jaar op rij aan de start te hebben", klinkt het trots bij voorzitter Charles Van de Wouwer. "Ook hier zullen velen dat vanzelfsprekend vinden, wij weten beter. Je hebt niet elk jaar de beste renner ter wereld aan de start. En in één klap ook nog de regerend Olympisch kampioen. We hopen stiekem dat de aanmoedigingen in Herentals vorig jaar hem nog wat extra motiveerden voor Rio. Zijn Olympische titel bewijst wat ons betreft wel dat criteriums rijden wel degelijk deel kan uitmaken van een goede voorbereiding."

Niet minder trots zijn we op de komst van Jan Bakelants. Jan was één van de meest opvallende Belgen in de voorbije Tour. Hij is ook nog steeds, na de hierboven vermelde Greg Van Avermaet, de laatste Belg die in de Tour het geel mocht dragen. Jan is goed voor één van de vele mooie bladzijden in het grote Herentalse wielrennersboek. De kans is groot dat Herentals het enige na-Tourcriterium is waar Jan aan de start komt.

Tenslotte kunnen we vandaag ook Julien Vermote aankondigen. De man zonder wie Marcel Kittel nooit vijf ritten zou winnen. Hij was de man die alle ontsnappingen in functie van Kittel onder controle moest houden. "Julien Vermoteurke is blijkbaar zijn bijnaam", lacht Bart Timperman.

"Een goed gekozen bijnaam. Ik las dat hij in de voorbije Tour 1700 km aan de kop van het peloton heeft gereden. Dat zijn cijfers waar ik stil van word. 1700 km! Ik zou zo een oproep doen om daar een prijs 'pelotonsleuren' voor uit te loven. Ik ben zeker dat Vermote tweede zou eindigen, na een Fransman. Als u begrijpt wat ik bedoel."


NA-TOUR CRITERIUM HERENTALS 27 JULI – VOORLOPIGE DEELNEMERSLIJST
Greg Van Avermaet BMC
Oliver Naesen AG2R
Thomas De Gendt Lotto Soudal
Jan Bakelants AG2R
Wout van Aert Veranda's Willems - Crelan
Julien Vermote Quick Step
Jurgen Van den Broeck Lotto NL - Jumbo
Frederic Backaert Wanty Groupe Gobert
Sean De Bie Lotto Soudal
Laurens De Vreese Astana
Tim Merlier Veranda's Willems - Crelan
Frederic Veuchelen Wanty Groupe Gobert
Thomas Sprengers Sport Vlaanderen - Baloise
Enzo Wouters Lotto-Soudal
Stijn Steels Sport Vlaanderen - Baloise
Kenneth Van Rooij(1) Sport Vlaanderen – Baloise
Michael Goolaerts (2) Veranda's Willems - Crelan
Stef Van Zummeren Veranda's Willems - Crelan
Daan Hoeyberghs Beobank Corendon
David Boucher Pauwels Sauzen - Vastgoedservice
Jelle Mannaert Tartelleto
Stijn Caluwe Beobank Corendon
Gert Smets Era Circus
Jarno Mondelaers illi-bikes cycling team
Harrison Jones Polartec Fundacion Alberto Contador
Jarne Driesen Marlux - Napoleon Games
Edwin Thijs Heist Cycling Team
Arjen Livyns Pauwels Sauzen Vastgoedservice
Steff Hermans Lotto Soudal beloften. (pp)

Op de foto : Sabine Van Houdt (Volvo Van Houdt Kempen) samen met regerend Olympisch kampioen Greg Van Avermaet / NNieuws.