Ritwinnaars Dylan Groenewegen en Primož Roglič zijn de twee namen waarmee het Herentalse na-Tourcriterium nog eens stevige internationale kwaliteitsinjectie krijgt. Beide renners van het LottoNL-Jumbo team wisten dit jaar een etappe te winnen.

Dinsdagavond stelde de HFF-organisatie ook de VOLVO Van Houdt Cabrio-missen voor die met de renners donderdagavond gaan toeren op het circuit net voor de start (foto).

"Toen Dylan Groenewegen won op de Champs-Élysées was ik meteen voorstander om hem naar Herentals te halen", vertelt voorzitter Charles Van de Wouwer. "Maar na de tegenslagen die we kenden met onze internationale contacten die één na één wegvielen, vreesde ik ook hier op een negatief antwoord te lopen.

Ik denk dat zijn positief antwoord in de eindspurt naar onze affiche, mij even veel adrenaline bezorgde als hij voelde in Parijs. De ritwinnaar van de slotetappe... Het heeft toch iets mytisch. Dylan Groenewegen volgt er op de erelijst toch maar kleppers zoals Greipel (2), Kittel(2) en Cavendish (4) op."

Primož Roglič is de eerste Sloveen ooit aan de start in Herentals. Hij is de etappewinnaar van de 17° rit op 19 juli, de eerste zware alpenrit die onder meer over de mytische Galibier reed. Het grote publiek leerde zo deze voormalige schansspringer kennen. "Zijn verleden spreekt tot de verbeelding", vindt PR-man Bart Timperman. "Slovenië is een land waar je sneller aan de ski's denkt dan aan de fiets als je ambitie hebt in de sport. Maar wegens een zware val moest Roglič in 2011 een punt achter zijn schansspringcarrière zetten. Tijdens zijn revalidatie richtte hij zich op wielrennen, met het gekende resultaat... Over een straf verhaal gesproken! Heel fijn dat we deze uitzonderlijke persoon bij ons mogen verwelkomen."

Met de handtekening van Preben Van Hecke, twee jaar geleden nog Belgisch kampioen, sluiten we onze deelnemerslijst af.
"We hebben een sterke deelnemerslijst, met twee ritwinnaars en veel Belgen die in de Tour werden opgemerkt", besluiten de organisatoren. "Als je even natelt hoeveel verschillende teams er iemand naar Herentals sturen, weet je dat we een heel breed peloton hebben. Omdat Philippe Mariën in de Tour aan de slag was als juryvoorzitter, heeft Erwin Vervecken de klus dit jaar zo goed als alleen geklaard. Hij heeft een mooi resultaat afgeleverd. We zijn Erwin daar dankbaar voor, want hij kreeg toch af te rekenen met steeds zenuwachtiger organisatoren toen ons lijstje internationale vedetten steeds korter werd. Net zoals op de WK's die hij won, was hij ook hier de kalmte zelf."

Bloemenmeisje in een staprobot

'Het klassieke bloemenmeisje wordt bij de huldiging na de profkoers door Jolien Van Loy (28) in een staprobot.
Daarmee willen we het goede doel van ons event: het post-revalidatiecentrum REVAlution van To Walk Again de broodnodige promotie geven.'

Definitieve deelnemerslijst na-Tourcriterium Herentals 27 juli :

Greg Van Avermaet BMC
Dylan Groenewegen LottoNL-Jumbo
Primož Roglič LottoNL-Jumbo
Oliver Naesen AG2R
Thomas De Gendt Lotto Soudal
Jan Bakelants AG2R
Wout van Aert Veranda's Willems - Crelan
Julien Vermote Quick Step
Jurgen Van den Broeck Lotto NL - Jumbo
Frederic Backaert Wanty Groupe Gobert
Preben Van Hecke Sport Vlaanderen - Baloise
Sean De Bie Lotto Soudal
Laurens De Vreese Astana
Tim Merlier Veranda's Willems - Crelan
Frederic Veuchelen Wanty Groupe Gobert
Thomas Sprengers Sport Vlaanderen - Baloise
Enzo Wouters Lotto-Soudal
Stijn Steels Sport Vlaanderen - Baloise
Kenneth Van Rooij(1) Sport Vlaanderen – Baloise
Michael Goolaerts (2) Veranda's Willems - Crelan
Stef Van Zummeren Veranda's Willems - Crelan
Daan Hoeyberghs Beobank Corendon
David Boucher Pauwels Sauzen - Vastgoedservice
Jelle Mannaert Tartelleto
Stijn Caluwe Beobank Corendon
Gert Smets Era Circus
Jarno Mondelaers illi-bikes cycling team
Harrison Jones Polartec Fundacion Alberto Contador
Jarne Driesen Marlux - Napoleon Games
Edwin Thijs Heist Cycling Team
Arjen Livyns Pauwels Sauzen Vastgoedservice
Steff Hermans Lotto Soudal beloften. (pp)