'De proefopstelling van de eerste gevelbank in de Goudbloemstraat is een juweeltje, bij goed weer is dat zalig gewoon', zegt Hilde Van Dessel, een enthousiaste buurtbewoonster die het initiatief toejuicht.  'Met het Bankenplan maken we werk van de banken met het beste maatschappelijke rendement: zitbanken', weet Tim Vekemans van GeKoro en de milieu-adviesraad. 

'Zodat er plaats is om te genieten van de stad, het dorp, de natuur, de mensen en dus elkaar. En dat lange afstanden voor mensen slecht te been vele kleine afstandjes worden, en dus weer overbrugbaar.

Eind vorig jaar stelden er zich 15 inwoners van Herentals kandidaat voor een van de gevelbanken. Met plezier kunnen we melden dat alle kandidaten uit Herentals ook effectief een bank zullen ontvangen.  De zitbanken gaan zeker  renderen in mooie momenten aan de verschillende gevels.

Nog 5 banken over

'We geven vandaag 15 stuks weg. Alle locaties zoals Ernest Claesstraat, Burchtstraat of Hikstraat bevinden zich in het Herentalse stadscentrum, op één adres in Morkhoven na. Daar zijn we wel blij mee, want onze actie beperkt zich niet tot de stad.

Maar in Noorderwijk en Morkhoven heb je nu eenmaal niet zo veel huisgevels die aan het openbaar domein grenzen. We hebben nog 5 banken over, het zou mooi zijn als we die aan mensen in de deelgemeenten kunnen geven.'