Door een nationale actiedag van de vakbonden zal er morgen hinder zijn bij de openbare diensten: onder andere in het openbaar vervoer, bij de lokale administraties en in het onderwijs.

Daarnaast zal je het ook op radio en tv merken, want ook bij de VRT wordt er gestaakt. Een overzicht van de verschillende plekken waar de overheidsdiensten op een gevoelig lager pitje zullen draaien wegens vakbondsacties.

Waar gaat dit over?

"We krijgen niet de middelen en niet het respect dat we verdienen." Met die woorden kondigden de vakbonden een maand geleden de nationale actiedag van 31 mei aan.

De drie overheidsvakbonden vragen "meer koopkracht, meer respect voor de sociale dialoog, meer investeringen in de openbare sector en meer respect voor de overheidspensioenen".

De actiedag geldt voor alle overheidsdiensten, zowel federaal, gewestelijk als regionaal.

De acties zullen allerlei vormen aannemen, zo heeft de socialistische overheidsvakbond een nationale stakingsaanzegging ingediend. Die zal een impact hebben op vele openbare diensten.'

Aangepaste programmering

De kijkers en luisteraars van de openbare omroep zullen morgen merken dat er gestaakt wordt bij de VRT. Na overleg tussen de vakbonden en directie is deze aangepaste programmering overeengekomen:

De soap "Thuis" - die in de toekomst wordt uitbesteed aan een extern productiehuis - zal morgen niet uitgezonden worden.

Woensdag volgt er dan een dubbelaflevering, van 20.10 tot 21 uur. De geplande uitzending van "Sport/vrouw" op woensdag wordt daardoor een week uitgesteld.

Journaals zullen korter zijn dan gewoonlijk: om 13 uur zal er een uitzending zijn van 15 minuten, om 19 uur één van 30 minuten en "Laat" zal 15 minuten duren.
Op Eén zal er naast de Journaals geen "dagvers aanbod" zijn, dus geen programma's die op de dag zelf gemaakt worden.

Op Canvas wordt tot 20 uur Ketnet uitgezonden. Daarna zijn er geen uitzendingen van "Terzake" en "De afspraak".

De Koningin Elisabethwedstrijd wordt vanaf 20 uur uitgezonden op het kanaal van Ketnet.

Luisteraars van de VRT-radionetten zullen naast de nieuwsbulletins vooral muziek horen.
Concreet zullen er op Radio 2 geen regionale uitzendingen zijn terwijl op Radio 1, Studio Brussel, MNM en Klara er enkel in de ochtend- (van 7 tot 9 uur) en avondspits (van 16 tot 18 uur) gepresenteerd zal worden.

 

(VRTNWS)