U bent hier

Hinder in provincie Antwerpen beperkt zich vooral tot hoofdstad (3)

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen
10.10.2017 - 15.25u
Door: Herman Gezelle

De socialistische vakbondsactie veroorzaakt in de stad Antwerpen hier en daar hinder. Dat is vooral het geval voor de afvalophaling en in de kinderopvang. Bijna 15 procent van het Antwerpse stadspersoneel staakt, waarmee de Scheldestad een buitenbeentje in de provincie lijkt.

In Antwerpen is bij verschillende stadsdiensten de volledige dienstverlening gegarandeerd. De stadsloketten, OCMW-diensten, allerlei infolijnen, bezoekerscentra en scholen zijn open. Dat is ook het geval voor de meeste bibliotheken, cultuurcentra en sportfaciliteiten. Een aantal bibliotheken, musea en zwembaden is toe of beperkt de toegang tot bijvoorbeeld groepen met een boeking.

Minder vlot vergaat het de huisvuilophaling en de containerparken. De nachtinzameling van maandag op dinsdag ging in de binnenstad goed, maar op bepaalde plaatsen werd het afval niet opgehaald.

Op meerdere plaatsen wordt daarom dinsdag afval uitzonderlijk niet-selectief ingezameld, om verdere problemen te vermijden. Volgens de stad mag het huisvuil wel buiten blijven staan omdat de achterstand zal worden weggewerkt. Containerparken zijn eveneens gesloten, opdat hun medewerkers de huisvuilophalers kunnen steunen.

Van de 22 locaties voor stedelijke kinderopvang zijn 12 locaties geheel of deels open. De ouders werden volgens de stad vooraf verwittigd.

In totaal staakt volgens het stadsbestuur 14,72 procent van het stedelijk personeel. Daarmee lijkt Antwerpen een buitenbeentje in de provincie.

Zowel in Mechelen, Turnhout als Geel verloopt de dienstverlening volgens de stadsbesturen vlot en telde men weinig tot geen stakers. Dat is ook het geval bij provinciebestuur, waar wel heel wat personeel telewerkt.

Ook aan de Universiteit Antwerpen werd meer dan gemiddeld getelewerkt, klinkt het. Een aantal lessen of practica werd verzet omdat de docent vooraf dacht of wist er niet te zullen geraken. En nog volgens de universiteit waren er meer laatkomers dan anders, wellicht studenten die voor de auto kozen en zich vastreden in de vele files rond Antwerpen.

Eerder op de dag was er sprake van beperkte hinder voor de haven, met meer hinder voor de binnenvaart op het Albertkanaal, onder meer door een actie aan de sluis in Wijnegem. In de chemische sector wordt geen gewag gemaakt van problemen, zo zegt sectorfederatie Essenscia.

Ook bedrijven in de Kempen merkten nauwelijks impact van de socialistische actiedag, meldt ondernemersorganisatie Voka - KvK Kempen, tenzij door onder meer het verminderde openbaarvervoeraanbod. (belga)

imageMeer nieuws

Nijlen neemt deel aan Curieuze Neuzen

Nijlen neemt deel aan Curieuze Neuzen
Nijlen regio 15.03.2018 - 14.26u

Babyboomers zijn het gelukkigst, dankzij hun spaarboekje

Babyboomers zijn het gelukkigst, dankzij hun spaarboekje
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 15.03.2018 - 10.55u

Vijfde van Belgische gezinnen leeft in energiearmoede

Vijfde van Belgische gezinnen leeft in energiearmoede
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 15.03.2018 - 09.55u

De TENT. Het nieuwe onderdak voor expressie in Gierle

De TENT. Het nieuwe onderdak voor expressie in Gierle
Lille | Neteland 15.03.2018 - 08.29u

Vijf jaar cel geëist voor inbrekers die aasden op elektromateriaal

Neteland | Provincie Antwerpen 15.03.2018 - 08.27u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto