Om het 800-jarige bestaan van de dorpsgemeenschap Wiekevorst te vieren, spelen de twee sinds mensenheugenis rivaliserende fanfares van het ‘fanfaredorp van Vlaanderen’ broederlijk naast en zelfs mèt elkaar. Dat gebeurt op een uniek dubbelconcert op 3 november in het CC Zwanenberg in Heist.

Najaar 1213. Een ogenschijnlijk klein geschil tussen de heer van Westerlo en de abdij van Tongerlo resulteert in wat later blijkt een historische akte te worden. Het document moest het recht regelen om in het gebied genaamd ‘Wichenvorst’ turf te steken en hout te kappen. Daarmee was de eerste vermelding van deze leefgemeenschap in een officieel document en daarmee het historische bewijs dat Wiekevorst bestond een feit.

Historisch

3 november 2013: een memorabele dag in diezelfde geschiedenis van Wiekevorst.. De hinnen (Koninklijke Fanfare Onafhankelijkheid) en de hanen (Koninklijke Fanfare Sint-Jansvrienden) zagen beide het levenslicht in de 2de helft van de 19de eeuw en zijn intussen uitgegroeid tot de echte fanfaretop in België. Dat bewezen zij onlangs nog door beide geklasseerd te worden in de superieure afdeling met meer dan 90 % t.g.v. het orkesttoernooi van de provincie. De jury beaamde nogmaals dat dit een uitzonderlijk feit is in Vlaanderen en allicht uniek in de fanfarewereld  voor twee korpsen uit dezelfde (kleine) gemeente.

Dat beide fanfares elkaar op muzikaal vlak scherp houden is daar natuurlijk niet vreemd aan. Maar die concurrentie beperkte zich in het verleden niet altijd tot louter muziek. Op 3 november zullen beide fanfares de handen in elkaar slaan om te bewijzen dat hun jarenlange historisch gegroeide vete eindelijk uit de weg moet gespeeld worden. Zij zullen dan immers broederlijk en zusterlijk samen op één podium kruipen om samen 800 jaar Wiekevorst te vieren met een uniek concert.

Music for a town

De hanen en de hinnen zullen het publiek op 3 november ongetwijfeld aan de comfortabele CC-zetels kluisteren. Voor de pauze doen zij dat door afzonderlijk en afwisselend muziek spelen die past bij de geschiedenis van beide fanfares die door eminent verteller Cas Goossens tot leven gewekt wordt. Na de pauze brengen ze als apotheose samen (met meer dan 110 muzikanten op het podium) o.a. nog ‘Music for a town’, een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd werk van de Britse componist Peter Meechan. Afsluiten doen ze op de overbekende toeters-en-bellen van Tchaikovski’s ‘Ouverture 1812’ (al had die zijn werk voor de gelegenheid beter ‘1813’ genoemd, natuurlijk).

Zondag 3 november om 19 uur
Cultureel Centrum Heist-op-den-Berg
Inkom = € 12,50

Kaarten in het CC (015 25 07 70 of www.zwaneberg.be) of bij de fanfares

www.sintjansvrienden.com
www.kfow.be