Een fietstochtje bij 30°C? Graag! Fietsen bij 40°C of regen? Liever niet ...

Het was in juli en augustus opnieuw gezellig druk langs het fietsknooppuntennetwerk in de provincie Antwerpen. Alleen tijdens de historisch hete julidagen en bij regenweer registreerden de digitale fietstellers van Toerisme Provincie Antwerpen een duidelijke daling.

Het resultaat? 2,5 miljoen recreatieve tochtjes langs het fietsnetwerk tijdens de zomervakantie, goed voor 19 miljoen euro omzet. Een dubbel record.

Tevreden commentaren bij de uitbaters van Fietsers Welkom horeca: zij zien de inbreng van het fietstoerisme in hun zomerrecette verder groeien.

Toerisme Provincie Antwerpen monitort het fietstoerisme aan de hand van elf digitale tellers, verspreid over het fietsknooppuntennetwerk in de provincie.

Het team analyseerde de resultaten van de fietstellers in juli en augustus en peilde bij de ca. 250 Fietsers Welkom horeca naar hun bevindingen.

Regen schrikt meer af dan hitte

De voorbije zomervakantie was goed voor 2,5 miljoen recreatieve tochtjes langs het fietsnetwerk – 1.232.000 in juli en 1.270.000 in augustus - of 250.000 meer dan vorig jaar.

Het populairste telpunt in de provincie Antwerpen blijft het Drierivierenpunt in Rumst, met gemiddeld 1500 fietsers per dag. De tellers in Turnhout (jaagpad Bels Lijntje), Grobbendonk (Kleine Nete) en Westerlo (abdij van Tongerlo) volgen met ca. 1200 fietsers.

De absolute topdag bleek zondag 25 augustus, met gemiddeld 2300 fietsers per teller.

De meest opvallende conclusie? Regen blijkt een grotere spelbreker voor het fietstoerisme dan hitte. Temperaturen rond 30°C (zoals op 25 augustus) schrikken de fietser niet af. De piek verschuift dan wel vaak naar de voormiddag of soms ook de avond.

Alleen op de historisch hete 24, 25 en 26 juli – toen de thermometer 40°C aanwees – namen de cijfers van de fietstellers een duik. Net als op regendagen: dan laat de fietser zijn tweewieler liever in de garage.

Fietszomer van 19 miljoen euro

Meer fietstochtjes en hoge temperaturen betekenen extra bestedingen.

Het fietstoerisme in de provincie Antwerpen genereerde de voorbije zomer 19 miljoen euro, 2 miljoen meer dan in 2018.

De 250 Fietsers Welkom cafés, horecazaken met een hart voor fietsers, blikken tevreden terug. Een meerderheid van de uitbaters spreekt over een "goede tot zeer goede zomer". Een kwart van de ondernemers haalt minstens 30% van de omzet uit fietstoerisme. Een vijfde schat die op ruim 50%.

Horeca-uitbaters verklaren de stijgende bestedingen vooral door het mooie weer en de groeiende populariteit van het fietstoerisme.

Fietstoerisme groeit

Dat laatste betekent goed nieuws voor lokale ondernemers: een fietser op dagtrip spendeert immers gemiddeld zo'n 17 euro per dag, een fietsvakantieganger ruim 100 euro per dag.

Toerisme Provincie Antwerpen zet dan ook verder in op de promotie van de Kempen en Scheldeland als fietsvakantiebestemming.