Auteur Julius Schellens is een honkvast Kempenaar. Hij werd geboren in 1949 in Voortkapel, een toen nog landelijk dorpje van de gemeente Westerlo. Hij woont momenteel in Westmeerbeek.  

De liefde voor taal - lezen en schrijven - is constant aanwezig in zijn dagelijks leven. Dat kreeg hij mee vanuit zijn klassieke scholing in de Grieks-Latijnse Humaniora in het Sint-Lambertuscollege Westerlo.

Een andere fascinatie van hem is de interesse voor de gebeurtenissen in de wereld in verleden en heden,  onze vaderlandse geschiedenis in het bijzonder. Dit resulteerde in twee historische romans: Oproer in de Kempen 1798 -1830 en het vervolg 'Een nieuw leven in een nieuw land.'

Graag vertrekt hij bij het schrijven vanuit een beeld, een gevoel, een begrip, een thema, gesprekken met mensen, kortom het échte leven.

Vanuit zijn blindheid schrijft hij heel gevoelsmatig, waarbij tast, gehoor, reuk en smaak zijn voornaamste bronnen van zintuiglijke waarneming zijn. Voor visuele  beelden put hij uit zijn herinnering toen hij nog kon zien.

Aangepaste hulpmiddelen verschaffen hem als persoon met een visuele beperking toegang tot de moderne media.  Geregeld staat hij op poëziepodia en organiseert hij zelf gedichtenevenementen. Enkele van zijn werken werden in poëzie- en verhalenwedstrijden bekroond.

Zijn lijfspreuk die hij nauwgezet naleeft: Volo ergo possum - ‘Ik wil dus ik kan’.

Van zijn hand verschenen volgende werken:  Poëzie Ego Sum - Bundeling van gedichten, mijmeringen en cursiefjes (2009) - Poëzie Mijn Alter Ego - Een reis doorheen onze leefwereld (2015) -  Streekroman Mijn Moeder is mijn Mama niet - waargebeurd verhaal (2019) - Kinderboek Mijn Ogen zijn jouw Ogen - Dagboek van een Geleidehond (2019) - Historische streekroman Oproer in de Kempen 1798-1830 (2021).

WIE IS JULIUS SCHELLENS? OVER HET BOEK

Oproer in de Kempen 1798-1830, in 2021 eveneens uitgegeven bij Willems Uitgevers, is het eerste deel van een historisch gefundeerd fresco.  In die warmhartige streekroman vertelt auteur Julius Schellens hoe de mensen in de Kempen de Boerenkrijg van 1798 en de Belgische Revolutie van 1830 beleefden.

In de wetenschap dat meestal de overwinnaar de geschiedenis schrijft, wil hij de kennis die wij in onze schooltijd meekregen in een meer realistisch kader plaatsen vanuit de beleving van het gewone volk. Dit doet hij aan de hand van verhalen van Ward, een oud-strijder van de Boerenkrijg en de napoleontische oorlogen, twee historische gebeurtenissen die ruim aan bod komen.

Adriaan, een brouwerszoon uit Hulshout, raakt zo enthousiast in de ban van de avonturen van die veteraan dat hij in 1830 als vrijwilliger aansluit bij het Belgische revolutionaire leger. Zo kan je lezen hoe eerst de Fransen en daarna de al even gehate Hollanders uit onze contreien verdreven worden.

De feiten spelen zich af in de streek rond Hulshout, Herselt, Westerlo en Heist-op-den-Berg, het huidige Merodegebied in de Zuiderkempen.  Het verhaal is gebaseerd op ware feiten. Fictie en non[1]fictie lopen door elkaar, gefantaseerde personages en historische figuren gaan hand in hand.

Deze dramatische gebeurtenissen hebben uiteindelijk geleid tot een scheuring in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en het ontstaan van het nieuwe land België.

Te midden van het oorlogsgeweld leren we Machteld kennen, misschien wel het meest wijze personage uit het boek. Een vrouw om naar te luisteren, én om verliefd op te worden. 

Het tweede deel 'Een nieuw leven in een nieuw land'

Dit is een vervolg op Oproer in de Kempen 1798-1830.  Auteur Julius Schellens neemt ons deze keer mee in het turbulente levensverhaal van Gommaar Opdenberg, die op 11 oktober 1794, de feestdag van Sint-Gummarus van Lier, als pasgeborene in de gemeente Heist-op-den-Berg te vondeling wordt gelegd. Hij krijgt daarom de naam van deze heilige en wordt toevertrouwd aan de zorgen van een voedster in Antwerpen.

Als kind verblijft hij nadien in talrijke vondelingeninstellingen, en weeshuizen in deze stad. Nadien komt hij terecht in meerdere opvanggezinnen en vanaf zijn twaalfde wordt hij uitbesteed bij boeren in de Kempen. Na een ellendige jeugd wordt hij ingeloot in het leger van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. In 1815 vecht hij in Waterloo mee met de geallieerden tegen Napoleon.

In 1831 schaart hij zich daarentegen als vrijwilliger aan de kant van het nieuwe Belgische leger om de inval vanuit Nederland af te weren. Daarbij wordt hij in de slag rond Leuven zwaargewond.

De landloperskolonie van Merksplas wordt nadien als oud-militair zijn toevluchtsoord tot hij een nieuwe toekomst opbouwt op de Keesstromolen van Heist-op-den-Berg.  Ondertussen komen we te weten hoe het leven verloopt in het jonge gezin van Adriaan en Machteld en van veteraan Ward, die we allen leerden kennen in de vorige roman.

 Wil je meer weten over de aanleg van de verbindingsweg tussen Hulshout en Booischot in de tweede helft van de 19e eeuw, de zogenaamde IJzeren Weg? Ook dit verneem je in dit boek.

Beide delen kunnen probleemloos afzonderlijk worden gelezen én besteld.

Dit boek verschijnt binnenkort, maar u kunt het nu al bestellen langs boeken.café

Gegevens : Julius Schellens -  Een nieuw leven in een nieuw land - Uitgegeven bij  Willems Uitgevers - 150 blz. softcover 22,5 euro - een aanrader.

straks meer.