U bent hier

Hitte - Captatieverbod uitgebreid in Limburg door blauwalg op kanaal Bocholt-Herentals

Vlaanderen
26.07.2019 - 19.20u
Door: Lex Verellen

Gouverneur Herman Reynders van de provincie Limburg besliste vrijdag het captatieverbod uit te breiden, nadat er op het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo de aanwezigheid van blauwalg was vastgesteld. Dat maakte de provincie Limburg vrijdag bekend.

De getroffen gemeenten zijn Lommel, Bocholt, Hamont-Achel en Pelt. "In een straal van honderd meter rond de drijflaag mag er geen water meer gecapteerd worden voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee. Er mag ook geen zachte recreatie meer plaatsvinden", zegt Reynders.

Er was al van 25 juli een captatiebesluit van kracht, maar die blijft behouden en werd vrijdag uitgebreid. "Door het warme weer nam de kans op bloei van blauwalgen toe, vooral op stilstaand of traag stromend water.

Op het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo werden drijflagen vastgesteld en na staalnames bevestigde de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) de aanwezigheid van de toxische blauwalgen. De blauwalgen vormen een potentieel risico voor de volksgezondheid en kunnen schadelijk zijn voor mens en dier bij contact of inname van besmet water. Blauwalgen kunnen onder meer huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken", zegt de gouverneur.

Elke vorm van zachte recreatie is verboden. Zachte recreatie gaat over kajakken of kanovaren, vissen, waterski en wakeboarden. Pleziervaart valt buiten zachte recreatie. Meer informatie over blauwalgen kunnen mensen terugvinden op de website van de VMM, www.blauwalgen.be(Belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto