Naar aanleiding van het tropische weer dat is voorspeld door het KMI, 36°C zondag, stelt de FOD Volksgezondheid een verhoogde waarschuwingsfase in voor de komende 3 dagen. 36°C in de Kempen is de afgelopen 60 jaar nog niet voorgekomen.


Staat de planeet op z'n kop?  Ja, we voelen het hier ook.


"Drinken zelfs al vóór je dorst hebt"
Water, fruitsap, thee, soep, yoghurt en lichte maaltijden met fruit en groenten. Als u dit weekend het warme weer wil overleven dan is het raadzaam om zich te beperken tot vooral deze voedingsmiddelen en dranken, zo luidt het advies van de FOD Volksgezondheid.

Ook het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft een aantal aanbevelingen klaar. Vanaf vrijdag raadt het agentschap iedereen aan om tussen 11 uur en 22 uur geen grote lichamelijke inspanningen te doen buitenshuis en koelere ruimtes op te zoeken.

Jonge kinderen en ouderen wordt ook aangeraden om zeker voldoende te drinken. Koffie, alcohol en andere vochtafdrijvende dranken worden best vermeden. Het agentschap geeft ook de organisatoren van allerlei evenementen extra advies.

Alarmfase 2: waarschuwing bij alle diensten
Het KMI, het Koninklijk Metereologisch Instituut voorspelt voor de periode van vrijdag tot en met zondag immers zeer warme temperaturen die vlot 30 graden Celsius kunnen bereiken. Naar aanleiding van die voorspelling heeft de federale overheidsdienst Volksgezondheid nu de waarschuwingsfase verhoogd.

Van een alarmfase voor een hittegolf is er echter nog geen sprake, nuanceert de FOD. Voorlopig gaat het enkel om waarschuwingsfase 2.