De organisatoren van de tweedaagse Herentals Fietst Feest doen enkele investeringen om het publiek tijdens het event wat te helpen om de warme zomerdagen te trotseren.

Tijdens het kinderprogramma zal iedere bestelling van mineraalwater goed zijn voor een tweede gratis exemplaar. Er komt ook een installatie voor verneveling op de Grote Markt aan de podiumkant.

"De voorspellingen spreken van volle zon met temperaturen tot 30 graden", blikt voorzitter Charles Van de Wouwer vooruit. "Mooi weer is altijd goed nieuws voor een evenement. Maar we willen onze toeschouwers ook comfort bezorgen.

Daarom zullen we, als we alle toestemmingen op tijd krijgen, een vernevelingsinstallatie plaatsen op de Noordkant van de Grote Markt. Dat is de kant waar het podium staat. Die laat dan toe om op een regelmatige manier met een nevelgordijn voor verfrissing te zorgen.

Deze installatie zal vooral belangrijk zijn op vrijdag waar we vanaf 13 uur podiumactiviteit hebben. Dankzij het netwerk van onze medebestuurder Kristof Van Mensel, die in die sector werkt en nu bvb professioneel op Tomorrowland staat, zal ons dat op de valreep nog lukken."

1 kopen, 1 gratis

Naast de vernevelaar investeert Herentals Fietst Feest ook in gratis mineraalwater. "We zullen op vrijdag, tussen 13 en 18 uur, bij elk flesje mineraalwater dat aan onze stands wordt verkocht, een tweede flesje gratis bijgeven", verduidelijkt de organisatie. "We vinden het welzijn van onze bezoekers belangrijker dan onze recette.

Zeker omdat we op die vrijdagnamiddag mikken op een publiek van kinderen. Toch moeten we ook beroep doen op het gezond verstand van de (groot)ouders en bezoekers. Een hoedje/petje, zonnecrème smeren en voldoende (water) drinken zijn drie zaken waarop we alleen maar kunnen aandringen."

Regengordijn

Voor het loopgebeuren op vrijdag zal de brandweer opnieuw zorgen voor een regengordijn op het parcours. Die techniek werd ook bij vorige hete edities al toegepast. De lopers kunnen dan kiezen of ze onder of naast de kunstmatige douche lopen.

Airco in VIP-tent : primeur

De VIP-tent donderdag tenslotte zal nog aangepast worden om er een airco te installeren. "We mogen niet vergeten dat de VIP-tent goed is voor een heel groot deel van ons budget", pleit PR-man Bart Timperman. "Die mensen betalen stevig om ons te steunen. Dan zijn we het ook verplicht om hen wat comfort te bezorgen. Uit het verleden weten we dat onze tent, zelfs bij 25 graden, al snel verhit raakt eens er 900 bezoekers zijn. Daarom die investering."

Budget

Wat de extra maatregelen gaan kosten, kan de organisatie op dit moment niet becijferen. "We moeten ook nog afwachten of we voor alle ingrepen ook de nodige toelatingen krijgen", waarschuwen de organisatoren. "We hopen dat we een afwijking krijgen op de restricties voor watergebruik. Als die er zijn, zullen we achteraf wel zien wat dit ons kost. Herentals Fietst Feest wil in alle omstandigheden een kwaliteitsevenement zijn. Onze opbrengsten zijn daaraan ondergeschikt."

Eieren naar Karmel

De organisatoren hebben de traditie om voor het evenement, naar de oude volkstraditie, eieren naar het voormalige karmelietessenklooster Karmel op de Grote Markt te brengen om goed weer te vragen. "Dit jaar doen we dat ook weer", lacht Bart Timperman. "Maar dan met een bede voor wat schaduw."  Foto's archief Nnieuws /Johan Temmerman/ Dirk De Smollie.