U bent hier

Hnita Jazz Club : 'Opnieuw jazz in Torengebouw met Engels Teepe Herman en Kameel'

EU | Heist op den Berg | Internationaal | Nationaal | Vlaanderen
21.06.2022 - 17.44u
Door: Herman Gezelle

In de aanloop naar de heropening van de Hnita-Hoeve op 24 september houdt de club eerst nog halt op een voor haar historische locatie: het Torengebouw, waar van 1976 tot 1983 de legendarische Hnitaconcerten een vast onderdak vonden.

Op donderdag 30 juni speelt hier de Nederlandse all-stargroep Engels Teepe Herman, op zondag 3 juli het Belgische trio Kameel. Het eerste Hnita-optreden in het Torengebouw vond plaats in 1968.

Gespreid over vijftien jaren, organiseerde de Hnita Jazz Club er bijna 200 concerten. Van 1976 tot 1983 fungeerde het als vaste locatie van de organisatie.

Hnitastichter Juul Anthonissen noemde deze periode steevast het hoogtepunt uit de geschiedenis van de club. O.a. Chet Baker, Dexter Gordon, Monty Alexander, Art Blakey & Jazz Messengers, The Heath Brothers, Cedar Walton en Keith Jarrett waren in het Torengebouw te bewonderen.

Amerikaanse musici gaven de plek als roepnaam "the police station", omdat in die tijd het politiekantoor van Heist-op-den Berg effectief in hetzelfde gebouw gevestigd was. In 1983 verhuisde de Hnita Jazz Club naar haar eigen locatie, de Hnita-Hoeve.

In het Torengebouw is sinds 2007 het Heistse Cursuscentrum gevestigd. In overleg met het Cursuscentrum en de gemeente Heist-op-den-Berg wordt de plek uitzonderlijk opnieuw voor jazz opengesteld. Dat de keuze op Engels Teepe Herman en Kameel viel om deze unieke tweedaagse in het Torengebouw te verzorgen, is niet toevallig.

"Engels Teepe Herman sluit naadloos aan bij de jazztraditie, terwijl Kameel jazz combineert met invloeden uit andere genres. Dat brede spectrum binnen de jazz was altijd al eigen aan de Hnita Jazz Club, en gaan we in de toekomst in de heropende Hnita-Hoeve nog meer bespelen," aldus Peter Anthonissen.

Met op donderdag 30 juni Engels Teepe Herman, een historisch trio (drummer John Engels is ondertussen 87 jaar!) op een historische locatie én op zondag 3 juli Kameel, "jazz voor punkers", wordt het een bijzonder weekend.

Extra concertinfo :

DONDERDAG 30 JUNI  om 20.30 uur in het Torengebouw, Oude Godstraat 1, Heist-op-den-Berg (ingang langs Bergop)

ENGELS TEEPE HERMAN (NL) John Engels (drums) Joris Teepe (contrabas) Benjamin Herman (altsax).

Tickets: 19 euro (basis), 17 euro (Hnitaleden), 14 euro (-26) Reserveren via www.hnitajazzclub.be

Het Nederlandse trio Engels Teepe Herman is de geknipte band om na bijna 40 jaar weer jazz in het Torengebouw te laten weerklinken. Alleen al de samenstelling en de opzet van de groep zijn een ode aan de jazztraditie. Samen speelden de intussen 87-jarige (!) drummer John Engels, contrabassist Joris Teepe en altsaxofonist Benjamin Herman een dozijn keren voor de Hnita Jazz Club.

Voor Engels is het Torengebouw zelf gekend terrein. Hij was er driemaal te gast, onder andere met de pianisten Monty Alexander en Tommy Flanagan, en de toen jonge contrabassisten John Clayton en Steve Rodby.

Zijn tournee door Japan met Chet Baker noemt Engels zelf een hoogtepunt in zijn carrière. Tijdens dit optreden presenteert Engels Teepe Herman When Will The Blues Leave (Dox Records), een album dat in juni 2020 in volle coronaperiode in het Amsterdamse Bimhuis werd opgenomen zonder publiek.

When Will The Blues Leave werd in Nederland op groot enthousiasme onthaald. Zo schreef Gijsbert Kamer in de Volkskrant: "Engels, Teepe en Herman schuren, swingen en klateren op een album waar de vlammen van afspatten."


ZONDAG 3 JULI om 20.30 uur in het Torengebouw, Oude Godstraat Heist-op-den-Berg (ingang langs Bergop)

KAMEEL (B) Hans Mullens (basgitaar) Patrick Steenaerts (gitaar) Geert Roelofs (drums)

Tickets: 15 euro (basis), 13 euro (Hnitaleden), 10 euro (-26) Reserveren via www.hnitajazzclub.be Kameel is een instrumentaal trio waarvan de leden hun strepen verdienden bij onder andere Buscemi, Yevgueni, Geike Arnaert en in binnen- en buitenlandse jazzformaties.

Kort voor de release van hun debuutalbum Barkas (2020) gaf Kameel een opwindend optreden op een andere historische Hnitalocatie, Zaal Bergola. Twee jaar later tonen de heren met hun nagelnieuwe album Trugschluss, in een productie van Dijf Sanders, dat ze niet voor één gat te vangen zijn.

De titel houdt een verwijzing in naar de klassieke muziek, waarbij 'Trugschluss' (letterlijk: bedrieglijk slot) een onverwachte wending aanduidt. Laat dat meteen ook de kracht van Kameel zijn: de heren spelen met de energie van rock-'n-roll, de vrijheid van jazz en de mogelijkheden die experimentele muziek te bieden heeft.

Foto's : Engels Teepe Herman van Bastiaan van Schip Kameel /Hnita/N.

imageMeer nieuws

Vlaamse consument wil meer informatie over duurzame kleding

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.06.2022 - 09.08u

Oekrainse vluchtelingen in Vorselaar nemen deel aan Na Fir Bolg

Internationaal | Nationaal | Neteland | Vorselaar 24.06.2022 - 01.49u

Primeur : eerste 'coronavrije' mosselseizoen voor De Vis Factorij

Primeur : eerste 'coronavrije' mosselseizoen voor De Vis Factorij
EU | Herentals | Internationaal | Neteland 23.06.2022 - 20.39u

Gouverneur Cathy Berx : 'Algemeen verbod voor amokmakers in recreatiedomeinen'

Gouverneur Cathy Berx : 'Algemeen verbod voor amokmakers in recreatiedomeinen'
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 23.06.2022 - 14.59u

Yasmien Naciri nieuwe manager Innovatiecentrum Werk

Kempen regio | Provincie Antwerpen 23.06.2022 - 14.53u

Bobbejaanland viert einde van de examens met School's Out

Bobbejaanland viert einde van de examens met School's Out
Kasterlee | Kempen regio | Neteland 23.06.2022 - 13.48u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto