U bent hier

Hoe gezond is het verkeer in jouw straat?

Herenthout
26.04.2019 - 21.34u
Door: Mark Jaspers

De Ringland Academie lanceert de tweede editie van Straatvinken, het grootscha-lige wetenschapsproject met burgers rond mobiliteit. Dit jongere broertje van Cu-rieuzeNeuzen meet niet de luchtkwaliteit, maar het verkeer in de straat. Duizen-den burgers zullen op donderdag 16 mei één uur lang alle verplaatsingen in hun straat tellen. Wij roepen de burgers in Herenthout graag op om mee te tellen!

Op initiatief van de Antwerpse burgerbeweging Ringland brengen duizenden burgers op donderdag 16 mei van 17 tot 18 uur het verkeer in hun straat in kaart. Ze tellen het aan-tal en de soort verplaatsingen: te voet, met de fiets, de bus of tram, de auto ...

Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en HIVA - KU Leuven onderwerpen de tel-resultaten vervolgens aan een analyse. Omdat het om een jaarlijks weerkerend evene-ment gaat, kunnen de wetenschappers nagaan of onze straten op de goede weg zijn om tegen 2030 de modal shift naar duurzamer en gezonder verkeer te bereiken.

Modal split 50/50

Een van de doelstellingen van het Toekomstverbond, in 2017 afgesloten tussen de over-heid en de Antwerpse burgerbewegingen, is de realisatie van een modal split 50/50 in de Vervoerregio Antwerpen. Dat betekent dat tegen 2030 de helft van de verplaatsingen ge-beurt op een duurzame manier: te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer.

Mo-menteel is dat nog maar 30 procent. In de Vervoerregio Antwerpen gaan daarom 33 ge-meenten, van Beveren tot Malle en van Essen tot Lier, samen de uitdaging aan om jaar na jaar beter te scoren.

Het grootschalige burgerwetenschapsproject Straatvinken biedt daarbij een prima onder-steuning. De initiatiefnemers roepen iedereen die droomt van leefbare straten dan ook op om mee te doen.

Eén uur tellen

Meedoen kan op een heel eenvoudige manier. Maak op donderdag 16 mei slechts één uur van je tijd vrij en vink van 17 tot 18 uur aan hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door je straat passeren. Dat doe je met een speciaal ontwikkelde tel-app of met een papieren telformulier. Meld je vandaag nog aan via de website straatvinken.be.

We doen graag een specifieke oproep naar inwoners van volgende straten:
Astridlaan Langstraat
Boudewijnlaan Verbistlaan
Gelderstraat Vonckstraat
Heikant – tussen Uilenberg & Kapelstraat Wiekevorstse Steenweg
Itegemse Steenweg Zelle

Maar uiteraard mogen andere straten ook!

Samenwerking

Straatvinken is een initiatief van de Ringland Academie en krijgt wetenschappelijke onder-steuning van de Universiteit Antwerpen en HIVA - KU Leuven. Ondersteunende partners zijn Argenta, Datylon, Spaced en Gazet van Antwerpen. Ook de Vervoerregio Antwerpen en het departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid zetten deze keer hun schouders onder het initiatief.

Meer info op www.straatvinken.be.

imageMeer nieuws

Pierloos na meer dan 7 jaar terug open

Pierloos na meer dan 7 jaar terug open
Grobbendonk 14.11.2019 - 18.58u

Boeklancering 'Mees en de magische poort' van Linda Rood

Boeklancering  'Mees en de magische poort' van Linda Rood
Kempen regio | Vlaanderen 14.11.2019 - 18.52u

Volley dames 1e div: VCHH – Datavoc Tongeren 1-3

Volley dames 1e div: VCHH – Datavoc Tongeren 1-3
Heist op den Berg | Herenthout | Neteland 14.11.2019 - 18.03u

VOKA : 17 bedrijven uit Mechelen en Kempen mee op grootste handelsmissie ooit

VOKA : 17 bedrijven uit Mechelen en Kempen mee op grootste handelsmissie ooit
Herentals | Kempen regio | Mol | Olen | Turnhout regio | Vlaanderen | Westerlo 14.11.2019 - 17.57u

kOsh campus Collegestraat opent ‘Petit 37’

Herentals 14.11.2019 - 17.53u

Rode Neuzen Acties voor GOEZO! Equilibrium!

Kempen regio | Lier regio 14.11.2019 - 17.52u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto