Nu de huidige legislatuur ten einde loopt, zet de stad het nieuwe meerjarenplan 2020-2025 op touw voor de volgende legislatuur. In het meerjarenplan wordt het beleid voor de komende jaren vastgelegd. Wat wil de stad bereiken en hoe wil ze dit doen? De stad wil graag in 2019 inspraak organiseren bij medewerkers en inwoners om te komen tot een gedragen meerjarenplan.

Om het meerjarenplan te kunnen opmaken, heeft de stad eerst de huidige situatie over haar grondgebied en inwoners in kaart gebracht. Er werd een omgevingsanalyse opgemaakt; een verzameling van allerlei gegevens over de stad uit verschillende rapporten, onderzoeken en participatietrajecten. Deze omgevingsanalyse is voor iedereen beschikbaar op www.geel.be.

Om de doelstellingen en focus van het beleid te bepalen, is het zinvol om te vergelijken met de situatie van vergelijkbare steden en gemeenten. In de omgevingsanalyse wordt Geel vergeleken met Mol, Lier, Sint-Truiden, Turnhout.

Enkele vaststellingen

Geel is snel groeiende stad

De stad Geel heeft op 1 januari 2018 39.923 inwoners. De Geelse bevolking kent in vergelijking met Mol, Lier, Sint-Truiden, Turnhout de sterkste groei. Volgens de prognoses blijft Geel de snelst stijgende groeier. Volgens de prognoses overschrijdt Geel in 2019 de kaap van 40 0000 inwoners. In realiteit werd de 40 000ste Gelenaar al in de zomer van 2018 geboren.

Wonen

In Geel besteedt 22 procent van de inwoners meer dan 30 procent van het gezinsinkomen aan wonen. Dit is het hoogste percentage van de referentiegemeenten.

Mobiliteit

De Gelenaar fietst veel, de fiets scoort hoog als dominant vervoersmiddel. Volwassenen ervaren voor zichzelf en voor kinderen dat het veiligheidsgevoel van de fietsende Gelenaar laag is. Het aantal verkeersongevallen met fietsers is sinds 2007 met 25 procent gedaald.

Het fietsbeleid wordt sowieso een belangrijk aandachtspunt in het nieuwe meerjarenplan. Ook nu al wordt hieraan gewerkt: Geel heeft in de loop van 2018 via verschillende kanalen de knelpunten en problemen op fietsroutes verzameld: een bevraging via Route2School, inbreng van de fietsersbond, informatie via de werkgroep mobiliteit van de seniorenraad. Momenteel maakt de stad op basis van deze inventaris een lijst met acties op.

Cultuur en vrije tijd

Iets meer dan vijf op tien Gelenaars doen wekelijks aan sport. Dit is vergelijkbaar met Mol en Lier. De Gelenaar gebruikt hiervoor vaak de sportvoorzieningen van de stad. In Geel geeft 25 procent van de inwoners aan dat ze het afgelopen jaar meer dan 12 keer hebben gebruikgemaakt van de sportvoorzieningen in de stad. Dit cijfer ligt hoger dan in de referentiegemeenten.

Onderwijs

De gegevens uit de omgevingsanalyse bevestigen dat Geel een centrumfunctie in de regio uitoefent wat betreft onderwijs. Geel heeft een divers onderwijsaanbod van de verschillende onderwijsnetten: gemeenschapsonderwijs, gemeentelijk onderwijs en vrij onderwijs. Er zijn twee onderwijsinstellingen voor hoger onderwijs namelijk de hogeschool Thomas More en de Katholieke Universiteit Leuven.

Samen op weg naar 2025

De omgevingsanalyse wordt aan de nieuwe bestuursploeg bezorgd zodat ze deze gegevens kunnen meenemen in hun politieke bestuursakkoord. Hierin schrijft de nieuwe bestuursploeg wat ze wil realiseren in de nieuwe legislatuur en welke accenten ze wil leggen. In 2019 wil de stad participatie organiseren bij haar inwoners en medewerkers.

Alle input en resultaten worden dan samengelegd als basis voor het bepalen van beleidsdoelstellingen en de bijhorende actieplannen en acties. Hieraan worden budgetten en personeelsinzet gekoppeld. Zo krijgt het meerjarenplan 2020-2025 verder vorm zodat het eind 2019 goedgekeurd kan worden door de beslissingsorganen.

Graag meer weten over hoe het met stad Geel gesteld is? Op www.geel.be vind je de omgevingsanalyse en andere cijfergegevens.

Bronnen met cijfergegevens over Geel:

www.gemeentemonitor.vlaanderen.be

https://statbel.fgov.be/nl/gemeente/geel#dashboard2

http://integratiebeleid.vlaanderen.be/lokale-inburgerings-en-integratiemonitor-editie-2018