Aan ziekenhuizen is intussen ook gevraagd om niet-dringende, makkelijk te plannen ingrepen uit te stellen, zo voegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) toe.

Dringende ingrepen, zoals chemotherapie of nierdialyses, moeten blijven doorgaan.

Het aantal bedden voor coronapatiënten wordt tegen 2 november opgetrokken tot 1.200 op intensieve zorg, naast nog eens 7.200 niet-intensieve bedden. Aan ziekenhuizen wordt ook gevraagd om tegen dan ook 300 extra intensieve bedden te voorzien, zodat er meer ruimte is voor andere dringende ingrepen.

Om de capaciteit beter te verdelen staat het militaire hospitaal volgens Vandenbroucke ook klaar om alle patiënten met brandwonden van alle andere ziekenhuizen over te nemen.

Premier De Croo benadrukt dat er een moeilijke, donkere periode aan komt. Hij riep daarom iedereen op om elkaar zoveel mogelijk bij te staan. "Weet u, ooit in ons leven zijn we allemaal kwetsbaar.

Velen van ons zijn dat ooit al geweest, anderen, die dat nog niet geweest zijn, hebben veel geluk gehad. Maar dat moment komt.

Probeer alles te doen wat u vandaag kunt doen om kwetsbaren bij te staan. Die nationale solidariteit tonen, is volgens mij de logica zelve tijdens nationale crisis." (VRTNWS) Foto AZ/N.