Belangrijk onderdeel van een gezond leven is een gezond gewicht hebben. Daarin slagen blijkt alleen niet zo evident. 16% van de jongeren in Vlaanderen heeft overgewicht en 5% is obees.

Neem je de volwassenen mee, dan is dat ineens bijna de helft: 48% van de Vlamingen heeft overgewicht. 13% is zwaarlijvig. Wereldwijd is een derde te zwaar. Een groot verschil maakt welk diploma je hebt.

Een diploma hoger onderwijs? Dan is de kans dat je aan overgewicht of zwaarlijvigheid lijdt beduidend lager dan wanneer je geen diploma hebt of een diploma lager (secundair) onderwijs.

64% van de laagst opgeleiden in België heeft overgewicht en 25% is zwaarlijvig. Hoe het tij te keren? Volgens voedingsdeskundige Patrick Mullie is het niet zo ingewikkeld: beweeg minstens 30 minuten per dag, geloof niet in wondermiddelen maar eet gevarieerd, en vooral plantaardig voedsel.

En de overheid moet ons daarbij helpen door gezond eten goed beschikbaar te maken aan een correcte prijs. Of gaat de zojuist ingevoerde nutri-score op verpakkingen het verschil maken? Ik zou (zie hierboven) ook inzetten op scholing. (bron EOS)