U bent hier

Hoe verklaar je een ‘gat’ in je CV?

Vlaanderen
02.06.2020 - 15.11u
Door: Mark Jaspers

Wist je dat recruiters en werkgevers een CV beoordelen in amper 12 seconden? Dat betekent dus dat een goede eerste indruk cruciaal is. In een ideale wereld heb je een perfect CV, opgemaakt in chronologische volgorde en zit er geen 'gat' dat je moet uitleggen aan je potentiële nieuwe werkgever of een recruiter.

Maar soms is een periode waarin je niet gewerkt hebt onvermijdelijk op je CV, en gaan recruiters en werkgevers daar toch graag even dieper op in tijdens een interview.

Er zijn verschillende redenen waarom je een 'gat' in je CV kan hebben, zoals:

Studieverlof
Reizen
Ontslag
Ziekte of zorg dragen voor een naaste
Heb jij een bepaalde periode niet gewerkt? Staffing specialist Walters People toont adhv 4 tips aan dat een 'gat' in je CV niet noodzakelijk betekent dat je geen kans maakt op de job.

Wees voorbereid

Een goede voorbereiding vooraleer je naar een interview gaat, is van essentieel belang. Hou je antwoorden klaar, zodat je makkelijk en op een natuurlijke manier kan antwoorden op de vraag waarom je een bepaalde job hebt verlaten.

Eerlijkheid is belangrijk, en werkgevers appreciëren dat ook. Het is geen schande om toe te geven dat je een fout hebt gemaakt door een bepaalde job te accepteren, alleen om erachter te komen dat het niet was wat je zocht.

Tijdens je gesprek kan je aantonen hoe je hierop hebt gereageerd en wat je in de tussentijd hebt gedaan, bijvoorbeeld op het gebied van bijscholing, vrijwilligerswerk, netwerken, enz. Zodra je je periode van werkloosheid kan rechtvaardigen, hoef je je geen zorgen te maken, zelfs niet als dat een paar keer voorkomt op je CV.

Zet je vaardigheden extra in de verf

Recruiters of werkgevers die op zoek zijn naar een kandidaat met specifieke actuele vaardigheden kunnen mogelijk je CV niet selecteren wanneer je al een tijdje werkloos bent. Zorg er daarom voor dat je je werkervaring zo positief en getrouw mogelijk weergeeft.

Als je beschikt over de specifieke vaardigheden die vereist zijn voor de functie, zet deze dan extra in de verf op je CV. Op die manier leg je niet zozeer de focus op de data in je CV en maak je meer kans om uitgenodigd te worden voor een persoonlijk gesprek.

Toon je motivatie en enthousiasme

Het is belangrijk om je jobinterview goed voor te bereiden. Weet waar je goed in bent, en stem je sterke punten af op de jobvereisten die in de advertentie staan. Zorg dat je weet wat de organisatie doet, wat de job precies inhoudt en gebruik het gesprek als een kans om je motivatie en enthousiasme te tonen.

Elke werkgever wil immers werken met toegewijde en gemotiveerde mensen, dus zelfs al vertoont je CV hier een daar een gat, je toewijding en goede voorbereiding zal zeker een positief effect hebben.

Lieg niet

Lieg nooit maar dan ook nooit over je dienstverband! Dit valt immers makkelijk te controleren.

Betrapt een potentiële werkgever je tóch op een leugen, dan is het heel waarschijnlijk dat je je kans op een job bij de organisatie verspeeld hebt. Vertel daarom dus altijd de waarheid.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto