'Hoerenjong', zo heet het nieuwe boek van auteur Willy Schuyesmans. Na een 15-tal vaak bekroonde jeugdboeken, waagt de auteur zich voor het eerst aan een historische roman voor volwassenen en adolescenten.

'Hoerenjong' speelt halverwege de 18e eeuw tegen de achtergrond van de zware aardbeving die de stad Lissabon trof op 1 november 1755.

Deze ramp – die door de Portugese bevolking aanvankelijk als een straf van God werd gezien – heeft al bij al een flinke duw gegeven aan de verspreiding van de prille ideeën van de Verlichting.

Maria da Luz is de 13-jarige dochter van een bordeelhoudster in Lissabon. Wanneer die stad op 1 november 1755 grotendeels vernield wordt door een zware aardbeving, ontsnapt Maria op het nippertje aan de dood.

Ze wordt opgevangen door een familie van vrijdenkers die helemaal in de ban zijn van de prille Verlichting, maar daar heel discreet over zijn uit vrees voor de alomtegenwoordige Inquisitie.

Ze voeden Maria op, leren haar lezen en brengen haar in contact met de ideeën van filosofen als Spinoza en denkers als Diderot. Het meisje ontwikkelt een kritische geest en gaat zich steeds meer vragen stellen bij het onwrikbare geloof van haar stadsgenoten die ervan overtuigd zijn dat de aardbeving een straf van God is geweest voor hun zonden.

Terwijl de stad heropgebouwd wordt door de man die later de titel van markies van Pombal zou krijgen, raken steeds meer mensen ervan overtuigd dat de aardbeving geen vingerwijzing van God is geweest, maar een natuurverschijnsel. Beetje bij beetje lijkt de Verlichting veld te winnen bij een deel van de bevolking, al blijven de Inquisitie en de donderprekers de mensen bedreigen met onheil en hellevuur.

'Hoerenjong' is te koop in de reguliere boekhandel en in alle online boekwinkels.

HOERENJONG

ISBN 978-94-913-6181-4

344 p.

© Willy Schuyesmans, 2013

19,95 euro

Ook als e-boek verkrijgbaar (4,95 euro)