In Britse aanbevelingen voor gezonde voeding staat er geen beperking op het aantal eieren dat je mag eten. Het Nederlandse voedingsmodel spreekt nog altijd van maximum 2 tot 3 eieren per week.

Het is niet duidelijk of deze resultaten ook gelden voor personen met een familiaal hoog cholesterolgehalte. Deze personen nemen in vergelijking meer cholesterol op uit de voeding.

Op basis van de resultaten van nieuw onderzoek uitgevoerd in Finland stelt men dat er ook in dat geval geen verband is tussen de inname van eieren en de kans op hart- en vaatziekten.

Belangrijk aandachtspunt in dit onderzoek is dat het aantal hypergevoelige personen opgenomen in de studie te klein is om de resultaten te veralgemenen.

Conclusie

Eieren hebben onterecht een negatief imago. Voor gezonde personen zijn er geen redenen om de aanbeveling om maximum drie eieren per week te eten te handhaven.

Als onderdeel van een gezond voedingspatroon kunnen zij tot één eitje per dag eten zonder hun risico op hart- en vaatziekten te verhogen. Diabetespatiënten en personen met te veel cholesterol beperken zich best tot drie eieren per week. (bron EOS - Marleen Finoulst is arts en journalist).