CEBUD zet de bedragen op een rij. Studeren aan een hogeschool of universiteit kost vandaag 5.960 euro per jaar voor kotstudenten, 4.980 euro voor een pendelstudent, die met een eigen wagen rijdt en 1.830 euro voor een student, die het openbaar vervoer gebruikt. Een student die recht heeft op een studietoelage van de Vlaamse overheid betaalt veel minder inschrijvingsgeld en mag van die bedragen ongeveer 780 euro aftrekken.
Deze cijfers bevatten zowel directe als indirecte studiekosten en werden
berekend door CEBUD, het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek van de Thomas More hogeschool. Bij de directe studiekosten weegt het inschrijvings- of studiegeld zwaar door voor niet-beursstudenten. Bij de indirecte studiekosten doet de huur van een kot of verplaatsingen met een eigen wagen naar de campus de rekening serieus stijgen.
Studiegeld weegt door
Directe studiekosten zijn kosten die elke student moet maken om te kunnen studeren. De grootste uitgavenpost is het studiegeld. Dit academiejaar bleef het inschrijvingsgeld (na de grote stijging vorig academiejaar) ongewijzigd. Inschrijven aan een hogeschool of universiteit kost :
• 890 euro voor niet-beursstudenten,
• 470 euro voor bijna-beursstudenten,
• 105 euro voor beursstudenten.
Naast het studiegeld moet men ook de kosten voor cursussen, boeken, stages, labo's of ateliers, een computer, de nodige software en een printbudget rekenen. De hoogte van die kosten is zeer sterk afhankelijk van de gekozen studierichting. Gemiddeld bedragen ze 741 euro per jaar voor een bacheloropleiding aan de hogeschool.
Neem het openbaar vervoer
Indirecte studiekosten hebben betrekking op het vervoer van en naar de campus, het huren van een kot en andere schooluitrusting. Die liggen een stuk hoger voor kot- dan voor pendelstudenten.
Wie voor het openbaar vervoer kiest, is het beste af.
Kot. Op kot gaan, kost gemiddeld 4.329 euro per jaar, verplaatsings- en andere kosten inbegrepen. De kotprijs, gemiddeld 337 euro per maand, is de grootste uitgavepost bij de indirecte studiekosten.
De meeste universiteiten en hogescholen hebben eigen residenties met kamers waarvan de huurprijs afhankelijk is van het inkomen van de
ouders. Hierdoor ligt de huurprijs soms de helft lager dan wat op de privémarkt wordt betaald. In vergelijking met vorig jaar zijn de prijzen van studentenkamers weinig
geëvolueerd.
Trein. De gemiddelde prijs, die pendelstudenten betalen voor een treinabonnement
bedraagt 181 euro per jaar. Hiervoor is gerekend met een afstand van thuis naar
hogeschool / universiteit van 26 km. Wie verder van de campus woont, gaat sneller op kot. Wie dichterbij woont, betaalt natuurlijk minder.
Eigen wagen. Wie voor die verplaatsing een eigen wagen gebruikt, betaalt minimaal rond de 3.335 euro per jaar. Daarin is begrepen de afschrijvingskost van een tweedehands-benzinewagen, de prijs van een verzekering voor een jonge bestuurder, belastingen, de autocontrole, het onderhoud en de brandstof voor 10.000 kilometer.
Leefkosten
En dan zijn er nog de leefkosten. Het gaat om het dagelijkse levensonderhoud met
kosten voor voeding, kledij, ontspanning,... kosten die je ook maakt als je niet studeert. Volgens CEBUD bedragen deze leefkosten minimaal 6.373 euro voor een kotstudent en 6.131 euro voor een pendelstudent. Het verschil zit hem vooral in de hogere kosten voor voeding.
Wie op kot zit, kan thuis niet mee aanschuiven aan de keukentafel, maar zal af en toe gaan eten in een studentenrestaurant. Bovendien kan een kotstudent minder makkelijk economisch winkelen dan een gezin dat bestaat uit meerdere personen
(grotere verpakking).
In het globale pakket van de leefkosten gaat ongeveer een derde naar voeding
(2.143 euro voor kotstudenten en 1.946 euro voor pendelstudenten) en een iets groter aandeel naar ontspanning (2.271 euro). De overige leefkosten zijn o.a. kledij,
gezondheid, persoonlijke hygiëne, mobiliteit en de kosten verbonden aan een eigen slaapkamer.
Verschil met vorig academiejaar
Het studiegeld is hetzelfde gebleven en de prijzen van studentenkamers zijn nauwelijks gestegen. Bij de leefkosten zien we wel wat verschillen. De kosten voor huisvesting thuis zijn licht gedaald door prijsfluctuaties van stookolie en het toepassen van de nieuwe tariefstructuur voor water.
In de rubrieken ontspanning en mobiliteit zien we dan weer kleine prijsstijgingen voor heel wat producten en diensten (de prijs van een pintje, een Buzzy Pazz, zakgeld en kleding,...). De leefkosten werden daardoor ongeveer 150 euro duurder, een stijging die de index volgt.
Er komt een ondergrondse pijpleiding tussen de haven van Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied van zo'n 150 km lang om zuurstof en koolstofdioxide te transporteren.
Omgeving Vlaanderen heeft drie tracés uitgewerkt. Brigitte Borgmans van Omgeving Vlaanderen: "Bij het uitwerken van de trajecten hebben we zo veel mogelijk rekening gehouden met woningen, maar uiteindelijk gaan er toch tussen de 15 en de 80 huizen moeten verdwijnen." (VRTNWS)
Nathalie Milio is vanaf 1 maart 2021 de nieuwe woordvoerder van Monseigneur Johan Bonny. In die functie volgt ze huidig interim-woordvoerder en vicaris-generaal Bruno Aerts én zijn voorganger Olivier Lins op.
De taak van diocesaan persverantwoordelijke zal ze combineren met die van manager interne en externe communicatie van het bisdom Antwerpen.
Een tentoonstelling met levensgrote figuren, wervelende potvormen en enkele schildereske tapijten. Op vraag van Cultuurcentrum Zwaneberg in Heist-op-den-Berg cureert Kris Campo werk van acht hedendaagse kunstenaars.
Campo heeft de reputatie eigenzinnige keuzes en verrassende combinaties te maken. Met al even eigenzinnige kunstenaars, stuk voor stuk getalenteerde mensen.
Conservatoren uit Oslo hebben eindelijk achterhaald wie er op het beroemde schilderij "De Schreeuw" van Edvard Munch de Noorse inscriptie "Kan kun være malet af en gal mand!" (Kan alleen geschilderd zijn door een gek!) maakte.
Er werd lang over het auteurschap gediscussieerd, maar volgens de conservatoren was het de schilder zelf. Dat schrijft The New York Times.
Volvo Group en Daimler Truck AG hebben een intentieverklaring getekend voor een joint-venture voor de grootschalige productie van brandstofcellen.
Die brandstofcellen moeten de basis vormen voor de waterstoftrucks die beide merken in de toekomst op de markt willen brengen.
Een rechter heeft vorig jaar de bouwplannen voor het nieuwe administratief centrum of NAC in Berlaar verworpen. Binnenkort moet het lokaal bestuur een schadevergoeding van €200.000 betalen aan de projectontwikkelaar, omdat het NAC er niet komt.
'Geldverspilling', klinkt het bij de Berlaarse oppositie. Maar het gemeentebestuur denkt daar anders over. Wellicht bouwt Berlaar nu een kleiner administratief centrum, 'waardoor de boete snel is terugverdiend'.
Op maandag 8 maart 2021 vieren we Wereldvrouwendag. Onze vrouwelijke programmator verzamelde straffe vrouwelijke artiesten en geeft hen een (virtueel) podium op maandag 08 maart 2021 om 20u. De link blijft gedurende de hele week herbekijkbaar en gaat offline zondag 14 maart 2021 om 24u.
De hotline van Voka - KvK Mechelen-Kempen krijgt een nieuw gezicht. Letterlijk en figuurlijk. Naast ondernemersadviseur Astrid Vanbever, komt ook Fientje Moerman aan boord.
Ready to take your calls. Vanaf vandaag 1 maart kan je bij hen terecht met ál je ondernemersvragen. Via één nummer: 0800 30 232.
Vanaf 1 maart 2021 kunnen organisatoren van een event dat zal plaatsvinden tussen juni 2021 en 31 mei 2022 een aanvraag indienen voor een terugbetaalbaar voorschot.
Deze derde oproep is goed voor een totale steun van 50 miljoen euro voor de evenementensector, dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits laten weten. Op basis van de vorige twee oproepen hebben 150 events al samen 43 miljoen euro aan voorschotten ontvangen.
De kinderen van kinderclub Loewie in Rauw sloten de Pop Up Europa symbolisch af. De Molse dienst jeugd en sport speelde met hen Europese spelletjes. Samen ontvouwden ze een grote Europese vlag.
Pop Up Europa wordt normaal feestelijk afgesloten, maar de huidige coronamaatregelen laten dat jammer genoeg niet toe. Door het enthousiasme van de kinderen, werd het toch nog een mooie afsluiter van het project.