Op donderdag 2 maart wordt de Hoge Mouwtunnel, die deel uitmaakt van de verbindingsweg tussen Geel en Kasterlee (N19g), volledig afgesloten voor het verkeer.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zal onderhoudswerken en testen in de tunnel uit voeren. De brandweer maakt van de sluiting gebruik om enkele interventie-oefeningen te doen. Omdat de tunnel volledig dicht gaat en er dus geen verkeer mogelijk is, wordt de N19g afgesloten tussen Geel en Kasterlee. Het verkeer wordt omgeleid via de parallelle gewestweg N19.

Onderhoudswerken en testen tunneluitrusting

De tunnel wordt tijdelijk afgesloten voor onderhoudswerken en testen in de tunnel. Het gaat daarbij onder meer over controle- en onderhoudswerken aan de pompputten, de ventilatoren, de verlichting, de camera's, de veiligheidsuitrustingen en de sensoren voor het meten van temperatuur en emissie-waarden.


Daarnaast wordt er door het Vlaams Tunnel- en Controlecentrum (VTC) een nieuw softwaresysteem geïnstalleerd voor een geïntegreerd beheer van de Hoge Mouwtunnel.

Brandweeroefeningen

Van de afsluiting zal de brandweer van Kasterlee gebruik maken om een aantal interventie- oefeningen uit te voeren in de tunnel. Dergelijke oefeningen zijn nodig en nuttig om de hulpdiensten de nodige ervaring te laten opdoen zodat men bij reële incidenten, goede en gecoördineerde hulp kan bieden. De oefeningen spelen zich af in de tunnel en zullen geen bijkomende hinder veroorzaken voor het verkeer noch merkbaar zijn voor de omgeving.

Verkeer Geel-Kasterlee via N19

De onderhoudswerken en brandweeroefeningen vinden plaats op donderdag 2 maart tussen 09.00 uur en 23.00 uur. De Hoge Mouwtunnel is tijdens deze periode volledig afgesloten voor het verkeer. Omwille van de tunnelsluiting kan er die dag ook geen verkeer passeren over bijna de volledige lengte van de N19g. De noord-zuidverbinding is dan afgesloten tussen de aansluiting op de ring in Geel (R14) en de rotonde met de Lichtaartsebaan (N123) in Kasterlee. Verkeer tussen Geel en Kasterlee kan gebruik maken van de N19.

Interzonale brandweeroefening

Mogelijk zal er in april nog een interzonale brandweeroefening in de Hoge Mouwtunnel plaatsvinden, waarbij verschillende brandweerkorpsen uit de regio betrokken worden. Deze oefening ligt echter nog niet vast. Als de oefening doorgaat, zal AWV hier nog tijdig over communiceren.