De hogere verkeersbelasting voor vervuilende auto's geldt niet voor leasewagens. Opvallend, want die maken toch een aanzienlijk deel van het wagenpark uit. De Vlaamse regering wil vervuilende auto's meer belasten om zo de aankoop van minder vervuilende auto's te stimuleren.

De Vlaamse regering wil vervuilende auto's meer belasten en een premie geven aan wie een elektrische of waterstofauto koopt. In de praktijk komt het erop neer dat de eenmalige belasting op inverkeerstelling bij de aankoop van een auto én de jaarlijkse verkeersbelasting hoger zal zijn voor wie met een vervuilende auto rijdt. Opvallend wel: de leasewagens ontspringen de dans en zullen niet meer belastingen moeten betalen als ze vervuilend zijn.

1 op de 3 bedrijfswagens is een leasewagen. Wat met de overige bedrijfswagens gebeurt, is nog niet duidelijk. Momenteel hebben alle 1,1 miljoen bedrijfswagens in ons land een gelijke fiscale behandeling. Vlaanderen wil de fiscale concurrentie tussen de gewesten vermijden door in het bijzonder de leaseauto's te ontzien. Anders loopt Vlaanderen volgens bevoegd minister Annemie Turtelboom (Open VLD) het risico dat leasebedrijven naar Brussel of Wallonië zouden verhuizen.

"De dag dat het samenwerkingsakkoord met Brussel en Wallonië ondertekend is, worden alle auto's gelijk belast", benadrukt Turtelboom in "De ochtend". "Maar op dit moment is er geen bereidheid tot akkoord in Wallonië." Daardoor zijn er twee keuzes volgens de politica: "Ofwel doen we geen hervorming en vergroenen we onze wagens niet, ofwel doen we het wel en kunnen we het niet doen voor leaseauto's."

In verschillende kranten is er overigens uit N-VA-kringen kritiek te horen op de premie die Turtelboom wil voor milieuvriendelijke wagens. "Door wat geld rond te strooien voor Tesla's gaan we het wagenpark niet vergroenen", luidt de kritiek. N-VA-kopstuk Liesbeth Homans valt in "De ochtend" haar collega-minister bij en benadrukt dat er nog andere milieuvriendelijke wagens zijn dan Tesla's en verwijst naar voertuigen vanaf 7.000 euro. "Het voorstellen als een folietje voor rijke mensen, is niet correct." (vrt)