Het is hommeles binnen de N-VA in Herentals, waar de partij van plaatselijk 'kopstuk' en Kamerlid Yoleen Van Camp drie kandidaten van de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen schrapt. Twee van hen verwijzen naar de kritiek die ze uitten op de broodzakkenactie van de partij. "Dat speelde mee."

Larie, benadrukt de partij zelf. 'Pascal en Yoleen gaan voor de broodnodige verandering in Herentals.' Dat is de boodschap die menig Herentalsenaar sinds een paar weken meekrijgt op een papieren broodzak, inclusief de foto van Pascal Van Nueten en Yoleen Van Camp op de zak. De N-VA ging bij de Herentalse bakkers langs: elf van hen wilden ze meteen gebruiken. Eentje bedankte vriendelijk.

Nu blijkt dat de partij elke bakker 400 euro betaalde om de broodzakken te gebruiken.

"Er zijn voor die actie waardebons aangekocht bij de bakkers, men kan scannen of surfen om die bons te winnen", zegt Yoleen Van Camp. "De aankoop van de waardebons gebeurde met geschreven bewijzen en dus helemaal niet 'in het zwart'."

N-VA-woordvoerder Joachim Pohlman ziet geen graten in de betaling van de bakkers. "Dat is een vorm van sponsoring. Verkiezingsaffiches bij de drukker betaal je ook. Je koopt gewoon advertentieruimte. Je kunt dat ook doen met bierkaartjes, waarbij je de cafébaas betaalt om die kaartjes in het café te leggen. Natuurlijk moet Yoleen Van Camp die uitgaven aan de bakkers opnemen in haar campagnebudget."

Onbegrip

De drie geschrapte kandidaten zijn Kathleen Laverge, fractieleidster van de N-VA in Herentals, onderneemster Dominique Bellens en Bert Hendrickx.

"Voor alle duidelijkheid: ik ben niet zelf uit de lijst van N-VA gestapt", zegt Hendrickx, die met een vocale beperking leeft. "Al meer dan drie jaar werk ik met volle overtuiging voor de partij. Het was een manier om tegenover mezelf te tonen dat ik nog tot bepaalde zaken in staat ben.

Het was een persoonlijke uitdaging om dingen te kunnen verwezenlijken die mensen zonder handicap niet voor elkaar kregen. Uren ben ik mee op pad gegaan om Herentalsenaren te overtuigen mee op de lijst te komen staan. Vorige week is er beslist mij uit de lijst te schrappen.

Zonder reden en zonder mij te horen.

Via een verslag heb ik moeten vernemen dat ik er niet meer op sta. Omdat ik niet kan communiceren via de telefoon heb ik onze voorzitter via mail gevraagd om verduidelijking. Tot vandaag heb ik geen antwoord gekregen."

Dominique Bellens zegt dat ze "zonder geldige reden" van de kieslijst is verwijderd.

"Op een vergadering waar ik niet was, ben ik eruit gezet. Wat ze met Bert hebben gedaan, vind ik respectloos. Dit is hard aangekomen. Ik sta voor de rechtlijnigheid van de N-VA. Mijn kritiek op de kiescampagne ligt in die lijn. Die broodzakkenactie was ludiek, maar daarvoor 400 euro betalen, vind ik deontologisch niet correct."

"Niks te maken met kritiek"

N-VA lijsttrekker Yoleen Van Camp (ex-Kasterlee inwoner, nvdr) reageert 'verwonderd' op de verklaringen van haar drie Herentalse partijgenoten. "Kathleen Laverge heeft een tijd geleden zelf aangegeven dat ze geen kandidaat meer wilde zijn. Het is dus haar beslissing, niet die van het bestuur.

De reden dat we Dominique Bellens van de kieslijst hebben geschrapt, is dat we vinden dat ze geen teamspeler is. 'Dat hebben we met het N-VA-team met een grote meerderheid beslist.' We zitten in Herentals ook met een luxeprobleem: (te) veel kandidaten voor het aantal beschikbare plaatsen op de lijst. Of het feit dat ze kritiek uitte op ons initiatief met de broodzakken er iets mee te maken heeft? Helemaal niet, ze had een moeilijke samenwerking met verschillende mensen in de ploeg. Dit zijn de gewone moeilijkheden bij de lijstvorming. De drie blijven ook gewoon bestuurslid."

"Respectloos"

Fractieleidster Kathleen Laverge reageert emotioneel. "Dit heeft me al heel wat tranen en slapeloze nachten gekost. Mij gaat het om de respectloosheid waarmee sommigen binnen de partij worden bejegend. En ook die 400 euro: dat is een van de dingen waartegen wij ons radicaal gekant hebben.

Ons zorgvuldig opgebouwd imago raak je op die manier volledig kwijt bij de kiezers. Met het deontologisch aspect wordt een loopje genomen. De campagne van de lijstduwer en de lijsttrekker is pure beeldvorming. Mij gaat het om inhoud."  Kathleen Laverge zegt dat ze bestuurslid van de partij blijft.

Politicoloog Carl Devos : 'Broodzakken en €400, dit is er ver over'

Politicoloog Carl Devos vindt de broodzakkenactie op zich wel slim en goed gevonden. "Bedrijven doen dat ook." Maar daarvoor met 400 euro voor de neus van de Herentalse bakkers zwaaien, vindt hij erover.

"Dan zit je op een gevaarlijk pad. Want dan primeert het geld. En het geld in de partijkassen kan voor een ongelijke kiesstrijd zorgen. Door de bakkers geld aan te bieden, dreig je ook opbod te creëren. Wat als sp.a of CD&V langskomt en 800 euro biedt? Dit roept ook vragen op over ethiek en deontologie.

Je belandt hiermee op een ongezond pad. Als je dit doortrekt dan kunnen alle partijen voor dit soort acties de kassa opentrekken. De dikte van de portemonnee maakt dan de dienst uit.

Maar verkiezingen mogen niet worden gekocht.

Dit geeft me dus een ongemakkelijk gevoel. Bovendien moet je als partij opletten dat dit soort acties geen omgekeerd effect resorteert, want dan keert het als een boemerang terug", besluit politicoloog Carl Devos.

Bron GVA - verschijningsdatum 28/6/2018 - Marc Helsen - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – NNieuws License2Publish.

Wordt vervolgd.

Update 11u : 

Ondertussen is bekend geraakt dat Bart Swyzen, zaakvoerder van OptiCom International nv uit Noorderwijk, zich als N-VA kandidaat terugtrekt en z'n ontslag aanbiedt.

Foto : Lokale N-VA-voorzitter Arnout De Cuyper in betere tijden, tussen Kathleen Laverge en Axana Ceulemans (lijsttrekker in 2012) - archief Nnieuws - en een screenshot van de verklaring van bakkers over de betaling van €400 door N-VA Herentals (rr).