U bent hier

Honden en katten in nood buurt Grote Heide Lichtaart-Herentals : update actie

Herentals | Kasterlee | Kempen regio
18.09.2014 - 22.25u
Door: Herman Gezelle

Midden in de bossen in de buurt van Grote Heide Herentals-Lichtaart wonen 2 dames met een groot hart voor dieren. In de loop der jaren hebben ze heel wat honden en katten die in nood waren, opgevangen.  Ondanks het feit dat de dames zelf bijna niks bezitten,  trachten ze de dieren een zo goed mogelijk onderkomen te geven. Door de financiële situatie beperkt dit zich tot het geven van een onderdak en eten voor de dieren.  Ze willen voorlopig anoniem blijven.

Hun dierenliefde is duidelijk uit de hand gelopen. Omdat er geen geld is om de dieren steriel te laten maken,  hebben de dames maar liefst 28 honden en een 20-tal katten in huis. Ook vlooien, een onverzorgde vacht en slecht behandelde ontstekingen vormen een bedreiging voor de dieren. 
 
De twee dames beseffen dat dit alles boven hun hoofd is gegroeid maar omdat ze hun vertrouwen in mensen zijn verloren,  konden ze nog nooit de stap zetten om hulp in te roepen.  Via de buren kwam enkele dierenliefhebbers deze toestand aan de oren en zij aarzelden niet om hulp te bieden. Bij de officiële instanties was er tot dusver nog geen gehoor en ze besloten om het heft in eigen handen te nemen.
 
Ze werden in contact gebracht met de eigenaressen van de dieren en zijn langzaam maar zeker een vertrouwensband aan het scheppen met hen.  Enkele honden werden reeds vrijgegeven en meteen werden er opvanggezinnen gezocht en gelukkig ook gevonden om deze eerste dieren op te vangen.
 

Oproep voor opvang- of adoptiegezinnen

Sabine Sapunar, één van de initiatiefneemsters doet het verhaal : "De eigenaressen van de honden hadden zeker geen slechte bedoelingen toen ze begonnen zijn met opvangen. Het is hen echter te veel geworden.  Ze hebben zelf zo goed als geen inkomsten en wonen midden in het bos. Stromend water of elektriciteit is er niet. Ze zorgen dat eerst de dieren te eten krijgen en denken dan pas aan zichzelf, wat ook hun eigen gezondheid niet ten goede komt.   We proberen nu om hen zoveel mogelijk honden en katten te laten afstaan maar hen volledig zonder dieren zetten zou ook harteloos zijn. De dieren die ze willen houden zouden uiteraard wel steriel gemaakt moeten worden zodat ze niet binnen de kortste keren weer met een grote roedel zitten.
 
We doen een dringende oproep voor opvang- of adoptiegezinnen, mensen die financieel willen steunen met het oog op de dierenartskosten of die honden- of kattenvoer willen sponsoren.
Ook dierenartsen die zich belangeloos of tegen kostprijs willen inzetten zouden we zeer erkentelijk zijn. Met de winter in het vooruitzicht kunnen we niets anders dan nu snel handelen.
 
De initiatiefneemsters benadrukken dat de eigenaressen niet met de vinger moeten gewezen te worden maar dat ze zelf ook het slachtoffer zijn geworden van hun uit de hand gelopen dierenliefde.  Daarom hebben ze volledige anonimiteit beloofd,  ze werken enkel als tussenpersoon.'

Mensen die een hond willen opvangen of adopteren, mensen die dierenvoeding willen sponsoren of dierenartsen die hun medewerking willen verlenen: mail via sabine.sapunar@gmail.com
Foto's en onderzoek Jo Stoop / Nnieuws.

Update van 22/9 om 8.30u :

De actie die werd opgestart om honden en katten te helpen in de buurt van Grote Heide Lichtaart-Herentals loopt als een trein.  Dankzij de oproep op Nnieuws vonden een tiental honden reeds een opvanggezin of een gouden mandje bij hun adoptie-ouders.

Ruim 100 kg hondeneten, 30 kg katteneten, manden, dekens, kussens en vlooienmiddel werden ondertussen ook al gedoneerd.

“Het is geweldig om te zien hoeveel reactie er is op onze oproep en we zijn daar enorm dankbaar voor” zegt initiatiefneemster Sabine Sapunar, “Nog enkele honden zijn op zoek naar een opvanggezin of adoptieouders. Nu leggen we de focus vooral op het steriel maken van de dieren en gaan we ook kijken wat we kunnen doen voor de katten die geholpen moeten worden.  Doneren van voedsel en spullen kan en mag nog altijd. Met de winter voor de deur kunnen de dames misschien ook zichzelf dan eens bevoorraden.”

Mensen die willen helpen kunnen contact opnemen via sabine.sapunar@gmail.com of kunnen lid worden van de Facebook groep : https://www.facebook.com/groups/1473708599574126/

imageMeer nieuws

Voorbeeldig Geel bezoekt Ten Aard

Voorbeeldig Geel bezoekt Ten Aard
Geel 14.11.2019 - 19.09u

Nieuwtjes schepencollege Geel

Nieuwtjes schepencollege Geel
Geel 14.11.2019 - 19.05u

Pierloos na meer dan 7 jaar terug open

Pierloos na meer dan 7 jaar terug open
Grobbendonk 14.11.2019 - 18.58u

Boeklancering 'Mees en de magische poort' van Linda Rood

Boeklancering  'Mees en de magische poort' van Linda Rood
Kempen regio | Vlaanderen 14.11.2019 - 18.52u

Volley dames 1e div: VCHH – Datavoc Tongeren 1-3

Volley dames 1e div: VCHH – Datavoc Tongeren 1-3
Heist op den Berg | Herenthout | Neteland 14.11.2019 - 18.03u

VOKA : 17 bedrijven uit Mechelen en Kempen mee op grootste handelsmissie ooit

VOKA : 17 bedrijven uit Mechelen en Kempen mee op grootste handelsmissie ooit
Herentals | Kempen regio | Mol | Olen | Turnhout regio | Vlaanderen | Westerlo 14.11.2019 - 17.57u

kOsh campus Collegestraat opent ‘Petit 37’

Herentals 14.11.2019 - 17.53u

Rode Neuzen Acties voor GOEZO! Equilibrium!

Kempen regio | Lier regio 14.11.2019 - 17.52u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto