Elke hondeneigenaar kent vast wel de uitdrukking "puppy-oogjes". Je kijkt naar je hond, en die trekt zijn ogen open, en de ogen worden groter en groter... Het is verleidelijk om dat te interpreteren als een smeekbede van de hond voor een snoepje, of een restje van de maaltijd.

Een kleine studie heeft nu echter aanwijzingen gevonden dat dit niet het geval is, en dat honden gelaatsuitdrukkingen produceren om te communiceren met mensen. En mogelijk enkel om contact met ons te hebben, en niet zo zeer om ons te manipuleren, tot het geven van een koekje bijvoorbeeld.

De honden in de studie vertoonden twee maal meer gelaatsuitdrukkingen - waarvan puppy-oogjes een van de meest voorkomende was -, als de onderzoeker met haar gelaat naar hen gekeerd was, dan wanneer ze van hen afgekeerd stond. Maar het leek niet uit te maken of ze ook voedsel vasthield of niet.

Eerdere studies hadden al uitgewezen dat het zien van voedsel meer opwindend is voor honden dan sociaal contact met iemand die stil blijft, en dus moet iets anders dan de emotionele toestand van de honden verantwoordelijk zijn voor het effect.

"Honden maken hun ogen aantrekkelijker voor ons als we aan het kijken zijn, niet wanneer we enkel in de buurt zijn of als antwoord op voedsel", zei Brian Hare aan "Nature". "Dit is fantastisch werk." Hare is een cognitieve hersenspecialist en de mededirecteur van het Duke Canine Cognition Center aan de Duke University in Noord Carolina, en hij heeft niet deelgenomen aan de studie. (VRTNWS)