Zondag namen heel wat bewoners van Retie, Dessel, Kasterlee en omstreken hun fiets van stal om de Net(t)e Boerentocht in te fietsen.

De Net(t)e Boerentocht is een initiatief van Boerenbond, FERM voor Agravrouwen en Groene Kring waar langs 31 landbouwbedrijven in de regio gefietst wordt.

'De Net(t)e Boerentocht staat in het teken van de stikstofproblematiek waardoor er, ondanks het mooie weer, toch heel wat donkere wolken over het brongebied van de Kleine Nete samen pakten', zegt Michiel Sels, Beroepswerking Boerenbond.

Steun voor de lokale landbouwers

'Meer dan 200 fietsers zakten af naar Tuin- en hobbycenter Daems voor de fietstocht. Enkele bedrijven stelden onderweg hun deuren open om bezoekers een kijkje te laten nemen.

Onderweg hingen 15 spandoeken die in brede zin het reilen en zeilen van de hedendaagse landbouwer vertelden met grote aandacht voor het stikstofdossier. Zo hangt er onder andere langs de Terlobrug aan de Kleine Nete in Kasterlee een spandoek over 'de Netste Neet van Vlaanderen'.

Het spandoek schetst dat het brongebied van de Kleine Nete bij de properste waterlopen van Vlaanderen behoort doordat enkele beschermde vissoorten zoals de Beekprik en Kleine modderkruiper hier goed gedijen, mede dankzij de inspanningen van de lokale boeren. En toch krijgen onze boeren bijkomende maatregelen opgelegd.

Zo wordt de beste leerling van de klas afgestraft. Om uit te rusten na de 30 kilometerlange fietstocht, opende agricamp de deuren voor een hapje en een drankje. Zo'n 120 personen dienden hier bezwaar in tegen het nieuwe Vlaamse stikstofkader.'

Quizzen en fietsen

'De Net(t)e Boerenfietstocht is nog befietsbaar tot eind augustus. Zolang de voorraad strekt zijn er ook nog quizfolders beschikbaar bij de toeleveranciers en korte ketenbedrijven langs het parcours.

Hopelijk zullen vele landbouwsympathisanten afzakken naar de regio om de landbouwers te steunen.'