'Doe ik het goed? Vergeten we niets? Hadden we het anders moeten doen?' Vragen die elke betrokkene in de coronacrisis zich gesteld heeft.

En zeker in de zorgsector. Filiep Bataillie, hoofdarts in het AZ Herentals en zelf getroffen door corona, schreef het voorjaar van 2020 van zich af in de monoloog Adem. Vanaf 16 september staat hij ermee op de planken in Olen, Herentals en Kortrijk.

Filiep Bataillie keert begin maart 2020 ontspannen terug van een vakantie met vrienden aan de voet van de Pyreneeën. Ze hebben zich 10 dagen lang letterlijk afgezonderd van de buitenwereld en genoten van de vriendschap.

Maar op de autorit naar huis krijgt hij verontrustende berichten over een virus dat vanuit China zijn intrede doet. Het is het begin van een rollercoaster zoals niemand die tot dan toe heeft meegemaakt.

Adem vertelt het verhaal van de eerste coronagolf zoals Filiep Bataillie het persoonlijk ervaren heeft.

'Het was een periode van razendsnel beslissingen nemen en organiseren, met steeds in het achterhoofd de twijfel. Weken van dag en nacht werken, met veel slapeloze nachten.'

Tot hij zelf corona oploopt en zo ook ervaringsdeskundige wordt. 'Het begon met vermoeidheid. Maar wie zou niet vermoeid zijn na die helse periode? De coronatest was negatief, maar een latere scan van de longen was verpletterend positief.'

Thuisisolatie, zuurstoftoediening en uiteindelijk een opname op intensieve zorgen, Filiep Bataillie heeft het zelf meegemaakt.

En wie kan dat verhaal beter brengen dan de auteur zelf?

'Nadat ik de tekst had geschreven, heb ik Tom Pernet als regisseur onder de arm genomen en zo kreeg Adem zijn vorm. De tweede en derde coronagolf hebben nog voor vertraging gezorgd, maar nu is de voorstelling klaar voor het publiek.'

Adem wordt vanaf 16 september opgevoerd in Olen en Herentals, met een kleine zijstap naar Kortrijk, waar de roots van Filiep Bataillie liggen.

De opbrengst gaat naar een kunstwerk ter herinnering aan de coronacrisis van 2020, wat een steun zal zijn voor iedereen die getroffen was door de crisis.

Dit artistieke project zal plaatsvinden in de 7 gemeenten van de Eerstelijnszone Middenkempen en het AZ Herentals.

Tickets zijn verkrijgbaar via www.adem2020.be.