Astor vzw heeft haar eerste bewoner verwelkomd op het tiende verdiep van de zorgtoren van het Pilootproject Klein Veldekens. De verdieping bevat een kleinschalige groepswoning van het woonzorgcentrum en biedt een panoramisch uitzicht op de stad Geel en de groene Kempen.

Astor maakt hiermee een statement van formaat : de beste plaats voor de zwakste personen.

Traditioneel is het hoogste verdiep voorbehouden aan de meest luxueuze appartementen of een exclusieve penthouse. Dit is bij Astor niet zo.

Op de twee hoogste verdiepen is telkens een kleinschalige groepswoning voorzien voor acht bewoners van het woonzorgcentrum Klein Veldekens, met leefkeuken, living én een groot buitenterras.

Het was een doelbewuste keuze : "personen met de hoogste behoefte aan zorg en ondersteuning, zijn het minst mobiel, en dus het meest afhankelijk van familie en vrienden voor bezoek of om samen activiteiten te doen.

Het uitzicht is werkelijk fenomenaal en biedt dat beetje extra om wat vaker langs te komen". Tegelijk is voor sommige bewoners een prikkelarme omgeving nodig.

Op de hoogste verdiepen zijn de omgevingsgeluiden en de bewegingen van de begane grond niet aanwezig en leunt het buitenzicht sterk aan bij de natuur : de groene horizonten en de lucht zijn alom tegenwoordig.

Astor heeft zes kleinschalige groepswoningen in het pilootproject Zorgvernieu-wing in Geel. Bewoners kunnen kiezen voor een assistentiewoning, waar ze – ook met partner - kunnen blijven wonen, zelfs al is één van beiden zwaar zorgbehoevend en ingeschreven in het woonzorgcentrum.

Dit is één van de sterke punten van het project : wonen staat voorop, de zorg past zich aan. Voor sommige bewoners is een groepswoning beter. Deze groepswoningen zijn steeds kleinschalig en verspreid over elk van de drie blokken.

Indien het voor het welzijn van de bewoner beter is te verhuizen naar een groepswoning, blijft deze bewoner steeds in de eigen vertrouwde omgeving, met de vertrouwde zorgverleners.

In de opstartfase zijn eerst de lagere gebouwen in gebruik genomen. De groepswoningen bevinden er zich op de begane grond en het eerste verdiep. Vanuit dezelfde overweging : de beste locaties voor de zwakste bewoners.

Deze groepswoningen hebben een grote nabijheid en passage ten opzichte van de brasserie, het dienstencentrum, de kinderopvang, de passanten. Er is voortdurend wat te beleven. Ook voor Astor was het beter om hier haar vernieuwende werking op te starten en de zorgverlening op punt te stellen. Deze fase is nu achter de rug.

Door het succes van het project zijn de groepswoningen in de lagere gebouwen reeds volzet, en werd einde vorig jaar een wachtlijst opgesteld voor de groepswoningen in hoogste verdiepen van de toren. Vandaag kon Astor er al de eerste bewoner verwelkomen.

A bath with a view....

Het wonen, een nieuwe thuis, een aangename plaats om te leven : het vertaalt zich bij Astor in een architecturaal mooie omgeving, met ruime en zonnige woningen waar alle uiterlijke attributen van zorg geweerd zijn.

Geen verpleeglokaal, geen rondslingerende tilliften, medicijnkarren of computers. Vrijheid en autonomie voor bewoners, en maximaal inzetten op het welzijn.

Voor personen met een hoge zorgbehoefte is persoonlijke hygiëne bijzonder belangrijk. Vaak zijn deze personen zelf niet langer in staat om zich te wassen, en daarom is er een centrale badkamer, met hoog-laagbad en douche, en alle hulpmiddelen om de personen veilig en zorgvuldig te verzorgen.

De verleiding is groot om deze centrale badkamer 'weg te stoppen' in een binnenruimte, zonder ramen en buitenlicht, alsof het een plaats is voor louter technische handelingen.

Ook hier maakt Astor andere keuzes. De badkamers op de verdiepen zijn gelegen aan de buitenzijde, ruim en zonnig, net zoals een flat. Op het tiende verdiep geeft dit een totaal andere dimensie aan "een bad nemen". A bath with a view...