Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Hosanna, maker van glas-in-loodramen, is Antwerpse Starter van het Jaar

Hosanna

Met veel trots stelt UNIZO provincie Antwerpen de Antwerpse Starter van het Jaar 2022 voor: Johanna Hermans van Hosanna! In 2022 startte Johanna met haar onderneming, waarmee ze de eeuwenoude ambacht glas-in-lood in een eigenzinnig jasje steekt.

Zelf is Johanna heel enthousiast met de overwinning. “We hadden niet verwacht dat we zouden winnen, maar we zijn blij dat onze ambacht de erkenning krijgt die het verdient”, zegt ze.

Samen met haar vriend Wannes verzorgt ze met Hosanna het design en de creatie van glas-in-lood ramen. Met zijn opleiding Beeldende Kunsten en ervaring als grafisch ontwerper, creëert Wannes de designs. Johanna werkt deze ontwerpen bijgevolg vakkundig uit. Ook wil Johanna haar kennis delen door middel van workshops. Het inspireren en sensibiliseren over de schoonheid en weerwaarde van glas-in-lood, is een belangrijke missie van Hosanna.

De naam Hosanna? Die ontstond vrij natuurlijk als een afleiding van Johanna's naam, maar Hosanna heeft ook iets spiritueels, bijna verhevens, hetgeen een fijne verwijzing is naar de monumentale glaskunst van vroeger.

“We hadden niet verwacht dat we zouden winnen”, zegt Johanna tevreden. “Glas-in-lood is op zich geen nieuw product, maar wij proberen hier wel nieuw leven in te blazen. Ik vind het belangrijk dat jonge mensen met glas-in-lood bezig zijn. We vinden het dus super dat onze ambacht dankzij UNIZO de erkenning krijgt die het verdient.”

Carl Van Dyck, directeur UNIZO provincie Antwerpen, is blij dat deze ambachtsvrouw de award in handen krijgt. “Ik geef toe: de schoonheid van het product heeft indruk gemaakt. Maar we zijn vooral trots dat we eens een ambacht, een startende ambachtsondernemer, in de spotlight kunnen zetten. Hoe je hedendaags design laat samensmelten met een zeer oude ambacht is mooi. Maar het is vooral een sterk en overtuigend businessplan dat ons over de streep heeft getrokken. Hosanna gaat een kleurrijke toekomst tegemoet”, zegt hij.

Johanna stoot nu door naar de nationale ronde van Starter van het Jaar. We zijn trots op onze provinciale kandidaat en duimen op 23 februari dat ze ook de nationale Starter van het Jaar wordt.'

Op de foto van links naar rechts: Kathleen Decroos, verantwoordelijke voor starters bij KBC Antwerpen - Johanna Hermans - Carl Van Dyck, directeur UNIZO provincie Antwerpen - Wannes Pelsmakers // Unizo.
Hosanna

Deel dit artikel