De betekenis van de kleur groen heeft de laatste decennia een heuse transitie doorgemaakt.Waar groen in de jaren ’80 en ’90 stond voor een alternatieve manier van leven, is groen nu de kleur van de golf die alle takken van onze samenleving overspoelt.


De “inconvenient truth” heeft een zekere ecologische responsabilisering teweeg gebracht die niet meer te stoppen is.
Deze responsabilisering laat zich voelen in het bedrijfsleven in al zijn vormen. Zo ook in de toeristische sector, een sector die het laten zien van de mooie dingen op aarde als “raison d’être” heeft.
Om deze tendens in goede banen te leiden,  zijn er ten behoeve van de toeristische ondernemingen ecologische richtlijnen gecreëerd die later zijn geëvolueerd naar een eco-label. In Vlaanderen heeft de Bond Beter Leefmilieu, ondersteund door Toerisme Vlaanderen, geopteerd voor het label “de Groene Sleutel”.Dit label, dat in 1994 ontstaan is in Denemarken voor hotels, is intussen uitgegroeid tot een internationaal keurmerk voor duurzame toeristische ondernemingen.
 
Hotels in Vlaanderen die zich kandidaat stellen voor het behalen van de Groene Sleutel worden gedurende één jaar intensief begeleid door de BBL en op het einde van dit traject onderworpen an een uitgebreide audit door een onafhankelijk bureau.
Een ambitieus milieubeleid vormt de rode draad voor het behalen van dit keurmerk, echter zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de geleverde diensten. De BBL heeft een lijst van ongeveer 100 criteria opgesteld waaraan een “groene” toeristische onderneming moet voldoen, deze criteria zijn opgesplitst in deelnemingsvoorwaarden, verplichte criteria en optionele criteria.
 
Deelnemingsvoorwaarden zijn de wettelijke verplichtingen zoals milieuvergunning, bouwvergunning, uitbatingsvergunning, etc. en maandelijkse registratie van energie- en waterverbruik.
Onder verplichte criteria vallen ondermeer besparende maatregelen zoals spaarlampen, spaardouchekoppen, maar ook opleiding van personeel en sensibilisering van de hotelgasten.
 
Tenslotte zijn er nog optionele criteria waar men via een puntensysteem een minimum score van 15 punten dient te behalen.
 
Voorbeelden hiervan zijn:
         *afnemen van groene stroom
         *stimuleren van natuurzorg op het terrein
         *composteren van GFT
 
 
Algemene voorbeelden van criteria:
 
         *maandelijkse registratie gas, elektriciteit en waterverbruik
         *doorgedreven afvalbeleid incl. opleiding personeel
         *spaarlampen, spaardouchekoppen
         *sensibilisering van gasten rond duurzaam beleid
         *selecteren of sensibiliseren van leveranciers =>OCMW maakt sleutelhangers, recycleert kaarsvet, tuinman, schilders
         *duurzaam aankoopbeleid: onderhoudsproducten, fairtrade en locale produkten
         *aanstelling milieucoördinator

Meer weten over Hotel Rosendaelhof : http://www.roosendaelhof.be