Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Houben en Matexi vieren hoogste punt van project Geel-Laar met meiboom

Meiboom Houben

Na maanden van intensieve bouwwerken werd woensdag het hoogste punt van het woonproject Geel – Laar bereikt. Het ideale moment voor aannemer Houben en buurtontwikkelaar Matexi om een lokale traditie in ere te houden. Samen met schepen Bart Julliams plaatsten ze een meiboom op het dak.  

Het planten van een meiboom is een oud volksgebruik dat voorkomt in grote delen van Europa en gepaard gaat met feestelijkheden om de lokale gemeenschap te vieren. In sommige streken werd het gebruik ook overgenomen binnen de bouwsector, met name om het hoogste punt van een nieuw gebouwd huis te vieren. En die traditie zijn ze bij Houben en Matexi niet vergeten.

“Ik geef het toe, het is een beetje speciaal om midden november een ‘meiboom’ te plaatsen,” licht Development Manager Tim Peeters van Matexi toe. “Maar het valt ons op dat deze mooie traditie steeds minder gekend is in andere landsdelen. Net daarom wilden Houben en Matexi in dit project nog eens meiboomviering houden. De meiboom staat in dit geval symbool voor vruchtbaarheid en voorspoed, iets wat we alle toekomstige bewoners uiteraard toewensen.”

Zoals de traditie het wil werd de meiboom geplaatst op het hoogste punt van het project, en wel door schepen voor Ruimtelijk beleid, Vergunningenbeleid & Stadsontwikkeling Bart Julliams.  

"Dit project is een schoolvoorbeeld van hoe alle steden en gemeenten hun buurten zouden moeten ontwikkelen,” reageert scheen Julliams enthousiast. “Toekomstgericht, kwalitatief én duurzaam. Ik ben dan ook zeer trots dat ik dit proces van in het begin mee kon sturen én eigenhandig nu de kraan mag bedienen om de meiboom omhoog te hijsen."

Innovatie troef in Geel - Laar

Het project Geel – Laar van Matexi omvat 116 woningen en voorziet in een groot openbaar groendomein met 2 parkzones, een buurtplein en buurtlokaal. Innovatie en duurzaamheid staan er centraal, al gaat dat veel verder dan enkel de nieuwste technieken en materialen gebruiken. Het gaat ook om het werken met de juiste bouwpartners, een evenwichtige planopbouw en de lokale verankering en het bouwen van een samenleving. Dit eerste gesprekken met de stad en de grondeigenaars dateren dan ook al van 2017.

In juni 2022 werd er bovendien gestart met de aanleg van het eerste residentiële warmtenet van de Kempen. De eerste bewoners van het woonproject worden verwacht eind 2023.

Werfbezoek

Voor wie het project zelf eens wil zien: op zaterdag 19/11 is de werf tussen 10u en 12u onder begeleiding te bezoeken.

Over Matexi

Sinds 1945 biedt Matexi aan iedereen de kans om een betaalbare, duurzame en kwaliteitsvolle woning aan te schaffen. Onder het motto “Welkom in de buurt” wil Matexi met elk project bijdragen tot buurten die inspireren om samen meer van het leven te maken. Matexi heeft kantoren in elke Belgische provincie, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in het Groothertogdom Luxemburg en in Warschau (Polen). Met meer dan 300 medewerkers ontwikkelt Matexi momenteel 478 buurten in 406 steden en gemeenten. 

Matexi realiseerde in 2021 een totale omzet van 450 miljoen EUR. Vorig jaar verkocht de buurtontwikkelaar een recordaantal van 1.800 wooneenheden en werden 1.774 eenheden opgeleverd, waarvan 530 huizen, 1.233 appartementen en 11 retail & office ruimtes. Sinds haar oprichting realiseerde Matexi 44.300 woningen, of grosso modo het aantal woningen van steden als Kortrijk of Mechelen.  

Als markleider wil Matexi afdoende antwoorden bieden op evoluties en uitdagingen in de woningmarkt. Met projecten als ’t Groen Kwartier (Antwerpen, reconversie van militair hospitaal tot multifunctionele buurt), Antwerp Tower (reconversie van kantoortoren tot multifunctionele woontoren met 26 bouwlagen), Leopold Views (Evere, reconversie van kantoortoren tot woontoren met 201 appartementen), Leopoldskazerne (Gent, reconversie militair complex tot nieuwe stadsbuurt), Bétons Lemaire (Ottignies, reconversie van industriële site tot nieuwe woonbuurt), Quartier Bleu (Hasselt, aanleg van nieuw stadsdeel aan het water), I-Dyle (Genappe, eerste ‘eco-quartier’ in Wallonië) en Kolska od Nowa (Warschau, ontwikkeling appartementencomplex) neemt Matexi het voortouw wat betreft grote binnenstedelijke ontwikkelingen en reconversie met aandacht voor sociale inclusie en duurzaam bouwen.

www.matexi.be

 

Houben en Matexi Geel-Laar

Houben en Matexi Geel-Laar

Meiboom Houben

Deel dit artikel