De Herentalse gemeenteraad keurde het plan goed rond de functies van 'stadssecretaris en -ontvanger', die door de integratie gemeente-OCMW dubbel lopen: Dirk Soentjes, huidig OCMW-secretaris, wordt de nieuwe 'algemeen stadsdirecteur' tot 2023, huidig stadssecretaris Tanja Mattheus wordt adjunct-directeur.  Ze volgt, als alles lukt, Soentjens nadien op.

De benoemingscarrousel leidde op de gemeenteraad tot gekibbel bij de N-VA-fractie, waar ze vaststelden dat de stad en het OCMW al jaren alles in het werk stellen om de vaste benoeming voor de ambtenaren af te bouwen en te vervangen door 'contractuelen', omdat de pensioenlasten voor de statutaire ambtenaren een te zware hypotheek leggen op de gemeentefinanciën, maar dat voor Mattheus een uitzondering wordt gemaakt: ze komt vast in dienst bij de stad.

Maar volgens burgemeester Jan Bertels (Sp.a) is de 'deal' perfect in orde met de regelgeving. 'In ruil voor haar statutaire benoeming geven wij haar geen loonopslag, in andere gemeenten bedraagt die soms van 10 tot 30% van het huidige loon. Maar wij organiseren de integratie van OCMW en gemeente zonder loonsverhogingen.'

Tanja Mattheus (48) is afkomstig uit Westerlo. Ze studeerde in 1992 af als Master in de Germaanse Filologie aan de K.U. Leuven. Ze heeft er een 20-jarige carrière bij de overheid op zitten. Ze trad in dienst van de stad op 1 december 2012, toen ze toenmalig stadssecretaris Sus Van Dyck, bekend van de secretariskwestie destijds (1985-1989), opvolgde.

Op de foto's : Tanja Mattheus legde op 1/12/2012 als stadssecretaris de eed af.  Toenmalig stadssecretaris Sus Van Dyck kijkt toe / archief Nnieuws - Guy Verellen.