Minister Jo Vandeurzen opent gloednieuw centrum voor autistische kinderen.

De wachtlijst voor gespecialiseerde hulp bij autisme loopt hoog op. Het gloednieuwe Huis van Ben helpt als kleinschalig initiatief mee aan een oplossing. Het centrum voor kinderen met autisme werd door Vlaams minister Jo Vandeurzen officieel geopend. Met muziek als leidraad worden autistische jongeren intensief begeleid. "Want ook zij zitten boordevol talent", vertelt Tim Devolder, voorzitter van het Huis van Ben.

In aanwezigheid van Tinne Rombouts, Vlaams Parlementslid en burgemeester van Hoogstraten, opende Vlaams minister Jo Vandeurzen het Huis van Ben. "Dit is een heel mooi initiatief", stelt Tinne Rombouts. "Vooral omdat het Huis van Ben focust op de talenten van de kinderen, niet de gebreken. Zo krijgen kinderen meer groeikansen en zitten ze beter in hun vel. Bovendien is het voor ouders niet makkelijk om hulp te vinden. Ik ben blij dat het Huis van Ben in Hoogstraten die rol op zich neemt. Het vormt een thuis voor alle vragen rond autisme."

Muziek en muziektherapie staan centraal in het Huis van Ben. "Kinderen met autisme worden vaak verkeerd begrepen", vertelt voorzitter Tim Devolder. "In het Huis van Ben ontdekken ze in hun eigen leefwereld nieuwe horizonten. Want ook autistische kinderen zitten boordevol talent. Alleen durven ze het niet snel tonen."

Autistische zussen
Het lot van de autistische zussen Jorien en Elfie is de rechtstreekse aanleiding voor het Huis van Ben. Beide meisjes kampen met autisme en hadden het vroeger erg moeilijk met het leggen van sociale contacten. "Ik vergeet nooit mijn eerste ontmoeting met de zusjes", vertelt Tim. "Zelfvertrouwen hadden ze niet. Ook vrienden maken ging moeilijk door hun autisme. Maar dankzij muziektherapie en intense begeleiding bloeiden ze volledig open. Toen wist ik dat het Huis van Ben broodnodig was."

"In het Huis van Ben leren kinderen met autisme nieuwe horizonten ontdekken"

Samenwerking met Breda
Om de autistische jongeren optimaal te begeleiden, werkt het Huis van Ben intensief samen met de Nederlandse stad Breda. "Een Europese samenwerking tussen twee buurlanden is heel belangrijk", vertelt de Nederlandse wethouder Miriam Haagh. "Zo kunnen we de begeleiding van autistische jongeren in de toekomst verder uitbreiden."

Onderdeel van Nationaal Autismefonds
Het Huis van Ben is een project van het Nationaal Autismefonds, beheerd door United Cultural Foundation en erkend door Koninklijk besluit. Het fonds wil tieners en jongvolwassenen met autisme begeleiden in een warme omgeving. Zodat ze zich gelukkig en aanvaard voelen, zich ten volle ontwikkelen en actief deelnemen aan de maatschappij.

info@autismefonds.be
www.huisvanben.be