Tijdens het weekend blijft het ontzettend druk op de huisartsenwachtpost in de Nederrij 99 in Herentals. Het aantal patiënten dat per 12 uur geholpen wordt, kan soms oplopen tot 120. Heb je hulp nodig, maak dan eerst een afspraak op 014-222 200.






Receptioniste Suzy Rombouts (foto) : 'Als je naar de wachtpost moet komen, maak je vooraf best een afspraak. We willen zoveel mogelijk mensen helpen en klaar staan voor acute situaties.

Daarom moeten we goed plannen en werken we dus liefst op afspraak op tel. 014-222.200. Breng zeker uw SIS-kaart mee.

U hoeft dan ook minder lang te wachten.
 

Er is hier van vrijdagavond 19u tot maandagochtend 8u permanent een huisarts aanwezig.   Vanaf 23u neemt een chauffeur de telefoon op en gaat die samen met de arts op huisbezoek. Als het drukker wordt, zetten we soms 3 artsen simultaan in.'

Samenwerkingsverband tussen 85 huisartsen in de regio
De huisartsenpost Herentals is een samenwerkingsverband van 85 huisartsen in de regio (Herenthout, Kasterlee, Lichtaart, Tielen, O.L.Vr.- en St.-Jozef Olen, Herentals-centrum, Grobbendonk, Bouwel, Vorselaar, Pulle en Pulderbos, Lille en Poederlee) voor de hulpverlening in het weekend en op feestdagen.   Om beurten hebben zij dienst in de huisartsenpost.

'Zittende arts' en 'rijdende arts'
Suzy Rombouts secretariaat : 'Je hebt een 'zittende arts' hier ter plaatse, en een 'rijdende arts' die de bezoeken aflegt.  Voor de veiligheid rijdt de arts na 20u samen met een begeleidend chauffeur.

We vragen zieke mensen zoveel mogelijk zelf naar onze huisartsenwachtpost te komen. Er is Bancontact.  We hebben een lijst van de apothekers van dienst.  Is er een spoedgeval,  dan krijgt die patiënt meteen een doorwijsformulier voor het AZ Herentals hier in de nabije buurt.'

GPS-systeem ondersteunt de efficiënte planning
Al onze huisartsen beschikken in hun wagen over een speciaal GPS-systeem dat online op de receptie aangeeft waar ze zich bevinden.  Ze kunnen berichten van het secretariaat lezen, ze duiden aan wanneer een bezoek is afgewerkt.

De receptie kan dus dringende hulp inroepen afhankelijk van de situatie of  waar de arts zich bevindt.  

Huisartsenwachtpost Herentals : knappe organisatie
Kortom een knap staaltje van medische organisatie die ten goede komt aan alle publieksgroepen : de patiënten, het AZ Herentals én de meer dan 85 huisartsen uit onze regio.  

Ik waande me even op een hulpcentrale van 911 in de USA.  Respect.

Redactie en beelden Guy Verellen / Nnieuws.