De huismus, de koolmees en de vink zijn de vogels die het vaakst voorkomen in de Vlaamse tuinen.
Dat blijkt uit de resultaten van het Vogeltelweekend van Natuurpunt. Meer dan 47.000 Vlamingen hebben het voorbije weekend geteld hoeveel en welke vogelsoorten er hun tuin opzochten.
Net als vorig jaar staat de huismus op nummer 1. Toch doet de soort het niet goed in Vlaanderen.
Minder tellingen, verhoudingsgewijs wel evenveel vogels
Met gemiddeld 23 vogels van 7 soorten per tuin blijft het aantal vogels gelijk met vorig jaar. Met 47.750 vogeltellers, in zowel scholen als thuis, ligt het aantal lager dan vorig jaar (79.300), maar doen we het beter dan in 2020 (44.672).
De tuinvogeltelling zegt niets over de populatietrends van de soorten op nationale of Europese schaal. We meten uitsluitend hoeveel vogels er op dat moment naar onze tuinen afzakken en dat wordt vooral in de hand gewerkt door het weer en de beschikbaarheid van natuurlijk voedsel.
Het weekend was vrij aangenaam, met zondag zelfs veel zon. We kregen geen enorme invasies van wintervogels uit het noorden over de vloer. "We zullen bij de verdere analyse ook nu vooral aandacht besteden aan enkele van onze standvogels", zegt Gerald Driessens.
"De kerende trend van kauw en Turkse tortel horen daarbij, want die blijken nu wel over hun hoogtepunt heen te zitten. Het ziet er helaas niet naar uit dat we de merel al terugwinnen na zijn diepe crash door het usutuvirus, een vijftal jaren geleden."
Vogels en onze tuinen
Onze tuinen bieden een belangrijk potentieel voor meer groene ruimte in Vlaanderen. De kans om die ruimte natuurlijker te maken, ligt daarmee voor een belangrijk deel bij de burger.
Door je tuin natuurlijker in te richten komen er niet alleen meer vogels op bezoek, ze kunnen er ook gemakkelijker tot broeden komen en bijdragen aan een sterkere populatie. Daarbij kan iedereen helpen. Zelfs wanneer je geen tuin hebt, kan een mussenkast tegen de muur het verschil maken.
Over Het Grote Vogelweekend
Het Grote Vogelweekend is de grootste publiekscampagne van Natuurpunt en de tellingen lopen nog volop binnen. Met Het Grote Vogelweekend wil Natuurpunt gegevens verzamelen over onze tuinvogels.
Met professionele biologen zou het onmogelijk zijn om zoveel gegevens te verzamelen. Tegelijkertijd wil Natuurpunt mensen wakker maken voor de schoonheid die in onze natuur, maar ook in onze tuinen te vinden is.
We willen hen ook verder aanmoedigen om vogels op een verantwoorde manier te blijven voederen en te helpen, vooral tijdens de wintermaanden maar ook tijdens het broedseizoen.
Natuurpunt wil alle tellers dan ook bedanken voor hun enthousiasme en de hulp bij deze telling. De definitieve resultaten verschijnen eind deze maand in een uitgebreider rapport.
De top 10 in Vlaanderen (tussen haakjes de ranking van 2021):
1. Huismus (1) - 2. Koolmees (2) - 3. Vink (3) - 4. Pimpelmees (6) - 5. Houtduif (7)
6. Kauw (4) - 7. Merel (7) - 8. Turkse Tortel (8) - 9. Ekster (9) - 10. Spreeuw (11)
Ook in Nederland en het Verenigd Koninkrijk werd afgelopen weekend geteld. In Nederland is de voorlopige top drie: huismus, koolmees en merel.
Je kan je gegevens nog altijd doorgeven tot het einde van deze week via www.vogelweekend.be
Een zonovergoten braderij in westernstijl kreeg vrijdag bij de massa flanerende bezoekers het predicaat : 'Een voltreffer van het Braderijcomité, alias Handelshart.'
Eindelijk zaten de terrassen nog eens vol. De menigte genoot van de passerende westernhorses met hun pronte cowboys & -girls van @Sunset Valley Ranch, de country music, de fijne demo's linedance onder de Belforttoren. Kortom een westernschot in de roos.
Hij droomde van Parijs-Roubaix, maar geel in de Tour overtreft misschien zelfs zijn stoutste verwachtingen.
Yves Lampaert heeft iedereen verrast door de openingstijdrit te winnen. Een sprookje in Denemarken. De Belg dook ruim vier seconden onder de tijd van Wout van Aert, die tweede werd en zich net als de andere topfavorieten wat verkeek op de weersomstandigheden.
Tadej Pogacar was de beste klassementsman. (VRTNWS)
Digitale betalingen zijn erg populair in België. Steeds meer mensen laten muntstukken en bankbiljetten links liggen en grijpen naar hun betaalkaart of smartphone.
Dat blijkt uit de laatste Digital Payment Barometer, een studie uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel in opdracht van de partners Febelfin, Bancontact Payconiq Company, Mastercard, Visa en Worldline. Vanaf 1 juli kunnen de Belgen hun digitale betaalmiddelen ook ten volle benutten, want ze zullen overal in België worden aanvaard.
Wie in aanmerking komt voor een coronavaccinatie, kan hiervoor één keer per maand terecht in Herentals. Het vaccinatiecentrum bevindt zich naast het AZ ziekenhuis.
Deze zomer is er een prikdag op vrijdag 15 juli en eentje op vrijdag 26 augustus.
Wie komt er in aanmerking voor een prik?
Yannick Michiels uit Mol heeft als eerste Belg ooit een medaille behaald op het wereldkampioenschap Oriëntatieloop in het onderdeel sprint.
Hierbij moet je met behulp van een stadsplan zo snel mogelijk je weg vinden naar de finish. Yannick Michiels werd derde.
"Deze medaille is historisch. Het is een enorme beloning na jaren van trainen", vertelt hij op Radio 2 in Antwerpen. (VRTNWS)
Vanaf vandaag is het tijdelijk niet mogelijk om Vlaamse premies aan te vragen voor renovatie en energiebesparende maatregelen. Het digitale loket daarvoor gaat een paar maanden dicht.
Anderzijds is 1 juli de startdag voor mensen met zonnepanelen die hun eigen stroom willen delen, of die denken recht te hebben op een vergoeding voor dubbel betaalde netkosten.
Het was al langer aangekondigd en nu is het zover: verschillende Vlaamse premies worden samengevoegd tot één verbouwpremie, die je vanaf 1 oktober zal kunnen aanvragen.
De Geelse Innovatiecampus zet een belangrijke stap in haar verdere ontwikkeling. De partners zijn op zoek naar een innovatiemanager die zich zal inzetten om nieuwe bedrijven aan te trekken en bruggen te slaan met de kennis- en onderwijsinstellingen in de regio.
Op termijn zouden 2000 mensen een job moeten vinden op de campus.
Onderzoek wijst uit dat mensen actiever zijn als er zich dichter bij hun woonplaats sportinfrastructuur bevindt.
Daarom kocht team Sport en Jeugd Heist-op-den-Berg via de groepsaankoop van Sport Vlaanderen een mobiele IPitup-beweegbank. Dat is een meerpersoonszitbank met allerlei beweegfuncties.
De bank staat op dit moment opgesteld aan sporthal De Lichten in Booischot en kan door iedereen vrij gebruikt worden. Ze is voorzien van infopanelen met laagdrempelige oefeningen.
Groep Infrabo, advies- en studiebureau uit Westerlo, bestaat volgend jaar 40 jaar. Een uitgelezen moment om een volledig nieuwe huisstijl te lanceren die aansluit bij de hedendaagse activiteiten van het bedrijf.
Logo in een nieuw jasje
Vanaf vrijdag 1 juli 2022 komen er nieuwe verkeersregels voor elektrische steps. Die mogen voortaan niet meer op het voetpad rijden.
De Vlaamse verkeersbelasting wordt bijna 10 procent duurder en de soepelere procedure om tijdelijke werkloosheid aan te vragen loopt na meer dan twee jaar ten einde. Ze werd ingevoerd aan het begin van de coronacrisis. (VRTNWS)