Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Huiszoekingen bij tomatenkweker Stoffels in Rijkevorsel: "Mogelijk schadelijk virus uitgezet om vaccin te ontwikkelen" - 4 arrestaties

Stoffels

Tijdens huiszoekingen bij tomatenkwekerij Stoffels Tomaten aan Kleine Gammel  in Rijkevorsel, en in woningen in Beerse en Kapellen zijn vier verdachten gearresteerd en is er een grote som geld in beslag genomen.

Het tomatenbedrijf zou buiten een laboratorium om geëxperimenteerd hebben met een vaccin om tomatenplanten te beschermen tegen een schadelijk virus. Men zou daarvoor dat virus ook in de serre losgelaten hebben.

'De zoekingen kaderen in een onderzoek naar de opzettelijke verspreiding van het zogenaamde “Tomato Brown Rugose Fruit Virus” (ToBRFV)', zegt Kristof Aerts, woordvoerder parket Antwerpen. 'Dat is een zeer besmettelijk plantenvirus dat onder andere bij tomaten, paprika's en Spaanse pepers voorkomt.

Omdat tomaten zeer gevoelig zijn voor het ToBRFV-virus, zou er in samenwerking met een Nederlandse firma geëxperimenteerd zijn geweest met een vaccin om tomatenplanten resistent te maken voor het virus. Dat gebeurde echter buiten een labo om.

Bij de invallen dinsdagochtend waren inspecteurs van het federaal voedselagentschap (FAVV) betrokken.  Politie Noorderkempen zorgde voor de logistieke ondersteuning. Bij de huiszoekingen werden vier mensen gearresteerd. Ze zullen worden verhoord door de politie. Er werd ook een grote som geld in beslag genomen', besluit het parket.

Ook in Nederland loopt er een onderzoek naar tomatenteeltbedrijven die planten opzettelijk infecteren. (parket) 

Eerste reactie Stoffels Tomatenkwekerij :

Sales manager Max Verheijen : 'We begrijpen helemaal niet waarom een huiszoeking  gedaan is. We zijn ons van geen kwaad bewust. Onze tomaten worden door het FAVV onderworpen aan erg strenge controles en we gebruiken enkel biologische bestrijdingsmiddelen. Over dat zogenaamde vaccin is niets bewezen. Door al deze persaandacht krijgt Stoffels Tomaten  een minder goede naam.  We wachten het onderzoek verder af.'   Foto Paul Stoffels van tomatenkwekerij Stoffels- archief Stoffels fb.

Kleine Gammel 61, Rijkevorsel, België

Stoffels

Deel dit artikel