Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Hulde en straatnaam voor oorlogsheldin Maria Liekens in Heist

Maria Liekens

Maria Liekens (1922-2013) kreeg vandaag een straat in Heist-op-den-Berg naar haar genoemd.  Ze was de enige vrouw in de Heistse verzetsgroep, Partizanenkorps 037 tijdens WOII. Op 19-jarige leeftijd sloot ze zich aan. Ze werkte als koerier in de regio en gebruikte de schuilnaam ‘Agnes’.

Ze bracht berichten en documenten en zelfs wapens rond tussen weerstandsgroepen in de hele regio. Na een aanslag op een dynamiettransport werd ze samen met anderen opgepakt. De ontberingen tijdens haar gevangenschap in Duitsland kun je je nauwelijks voorstellen. Haar cipiers probeerden haar te overhalen om andere verzetsleden te verraden. Maar ze wist ze om de tuin te leiden, met een harde gevangenschap als gevolg. In mei 1945 kon ze bevrijd worden.

Heldhaftige vrouw

Ook andere straten in dezelfde buurt verwijzen naar de oorlogsjaren zoals Heldinplein en Soldatenstraat. Het autovrije paadje tussen de Streepweg en de Maria Liekenslaan kreeg de naam ‘Partizanenpad’ en verwijst naar het Heistse Partizanenkorps 037.

De Partizanen van Heist-op-den-Berg waren berucht, omdat ze erin slaagden de Duitse troepen van drie ton dynamiet te beroven. Het gewapend verzet probeerde de Duitse bezetter zoveel mogelijk tegen te werken door sluikpers te verspreiden, inlichtingen te verzamelen en onderduikers, werkweigeraars en families van gedeporteerden te helpen.

Ook ruitentikken, klokken redden, koolzaadvelden vernielen en overvallen waren activiteiten van het verzet. Nadat de Heistse Partizanen een grote lading dynamiet konden buitmaken, overviel de Gruppe Geheime Feldpolizei in november 1943 het verzet en pakte heel wat verzetsstrijders op, waaronder Maria Liekens.

De Maria Liekenslaan ligt in een verkaveling vlakbij de Averegtenlaan en Kerselaarlaan in Hallaar. Ze is centraal gelegen, op 850 meter van Hallaar-centrum en 230 meter van de Molenstraat, met vele faciliteiten op wandelafstand.

'Naast het respect dat we hiermee willen tonen voor bijzondere, heldhaftige daden tijdens de Tweede Wereldoorlog, past de nieuwe straatnaam ook in de campagne 'Meer Vrouw op Straat'.

Averegtenlaan Maria Liekenslaan, Heist-op-den-Berg, België

Maria Liekens

Deel dit artikel