De hulpdiensten waarschuwen voor het onbewaakt zwemmen in vijvers en rivieren, het duiken van bruggen in de kanalen. Gisteren waren er in Herentals al jongeren die vanaf de brug over het Kempisch kanaal naar beneden doken.

De politie van Lier controleerde al de bruggen en de omgeving van het Netekanaal.

Bij deze weersomstandigheden is dat extra gevaarlijk omdat de temperatuur buiten en de temperatuur van het water te groot verschillen.  Bij rivieren kan er ook een onderstroom zijn die zwemmers meesleuren. 

Woensdag verdronk in een dok in Antwerpen een zwemmer. In Charleroi verdronken 2 kinderen in een vijver.

Verbod roken of open vuur maken in bossen, heides en natuurgebieden in hele provincie

O.a. Burgemeester Paul Rotthier van Mol vaardigde vandaag een verbod uit om te roken en vuur te maken in bossen, natuur- en heideterreinen. Dit door de aanhoudende droogte, gecombineerd met hoge temperaturen en het mogelijke brandgevaar.

De burgemeester en de brandweer vragen ook aan alle burgers attent te zijn voor eventuele vuurhaarden. Bezoekers van bossen, heide en natuurgebieden en eigenaren van terreinen die met brandbare gewassen begroeid zijn willen we nadrukkelijk wijzen op de dreigende gevaren. Let er op dat je geen brandende of smeulende voorwerpen laat vallen, wegwerpt of laat liggen.

Neem, bij vaststelling van een mogelijke vuurhaard, zo snel mogelijk contact op met de brandweer via het algemeen noodnummer 112.