'Hulshout is een financieel gezonde gemeente' zegt Geert Daems, burgemeester. 'Maar hoe ziet dat er concreet uit? Wij geven u vandaag, halverwege de legislatuur, een overzicht van de stand van zaken.

In de zomer berichtten we al dat Hulshout zijn schulden met 60% had afgebouwd sinds 2006 toen de uitstaande schuld zo'n € 11.000.000 euro bedroeg. De legislatuur startte op 1 januari 2013 met een schuld van ca. € 5.064.000. In de afgelopen drie jaar is deze afgebouwd tot ongeveer 3,6 miljoen euro.

Dit betekent een forse daling. Inmiddels beschikt de gemeente Hulshout over een zilverfonds om de komende 30 jaar de pensioenen van zijn statutaire ambtenaren te kunnen betalen ten bedrage van meer dan 3,7 miljoen euro. Hierdoor staat Hulshout de facto momenteel geheel in de groene cijfers'

Zoals beloofd zijn de personenbelasting (APB) en de opcentiemen op onroerende voorheffing (OOV) niet gestegen. Deze werden voor de ganse legislatuur vastgelegd op respectievelijk 7% en 1300, beide ruim onder het Vlaams gemiddelde.

Hulshout als financieel gezonde gemeente heeft ruimte voor investeringen. Het investeringspercentage van de gemeente is hoger dan gemiddeld, en dat terwijl de meeste Vlaamse gemeenten in de afgelopen jaren vaak nog niet de helft investeerden van hetgeen oorspronkelijk voorzien was.

In de laatste drie jaar zijn er veel projecten gerealiseerd op allerlei gebieden. U mag hierbij onder meer denken aan de realisatie van de nieuwe kinderopvang en het gemeenschapscentrum in Westmeerbeek, het KLJ-gebouw in de Schoolstraat en de hernieuwde rijbaan met fietspad in de Vennekensstraat in Houtvenne en de aankoop van toekomstgronden achter ons OCMW-rusthuis.

Verder komen de Peerdekerkhofstraat (met zijstraten) en de parking van het sportpark in Hulshout in de opstartfase. Ook het inmiddels vergevorderde stadium van de Liniefietsweg mag genoemd worden. Daarnaast is er sinds vorig jaar de cadeaubon, worden er infrastructuur- en projectsubsidies gegeven en kon u in elke deelgemeente genieten van een nieuwjaarsreceptie.

Het bestuur zal deze lijn ook in de tweede helft van de legislatuur doortrekken. Buiten het afronden van lopende projecten, staan er voor het komende jaar ook weer nieuwe projecten op de planning.

Zo zal er volgend jaar gestart worden met reflecterende huisnummers, zodat iedere woning goed herkenbaar is voor hulpdiensten. Het sanitaire blok in zaal De Vloeikens zal flink onder handen genomen worden en er is budget voorzien voor het verhogen van de fietsveiligheid in de Jozef Michielsstraat. Kortom, een zeer gewenste situatie waarin het gemeentebestuur tevreden achteruit én vooruit kijkt', besluit Geert Daems, burgemeester.