2014 was het achtste jaar op rij dat de gemeente Hulshout haar schulden verder heeft afgebouwd. De schuld van 11 miljoen euro in 2006 is met meer dan 60% verkleind naar 4 miljoen eind 2014. En dat terwijl de gemeentebelasting in de afgelopen jaren niet omhoog gegaan is.
De personenbelasting (APB) werd voor de ganse legislatuur vastgelegd op 7%, de opcentiemen op onroerende voorheffing (OOV) op 1300. Deze belastingen maken het grootste deel uit van de fiscale ontvangsten en blijven in Hulshout onder het Vlaamse gemiddelde.
Hulshout is financieel dus nog steeds een zeer gezonde gemeente. Aan alle wettelijke verplichtingen binnen de
BBC (Beleids- en beheerscyclus) is zonder problemen voldaan, zoals de autofinancieringsmarge. Dit geeft het evenwicht weer, oftewel in welke mate de gemeente in staat is om op lange termijn via haar gewone werking voldoende middelen te genereren om de financiële gevolgen van het afsluiten van leningen te dragen.
Korter gezegd: deze marge geeft weer hoeveel geld er te besteden is aan investeringen of aflossing van leningen als we alle uitgaven van de inkomsten aftrekken.
Dat er in Hulshout voor ruim 4 miljoen euro geïnvesteerd is, laat zien dat de marges dik in orde zijn. Voor een kleine gemeente als Hulshout is dat immers een behoorlijk bedrag. Van dit bedrag is bijna 3 miljoen euro gegaan naar wegenwerken, de nieuwe kinderopvang, de renovatie van het gemeenschapscentrum en de herinrichting van de begraafplaatsen.
Het overige bedrag is besteed aan investeringssubsidies (bv. voor sport en politie), roerende goederen en financiële vaste activa.