De Mechelse voedingsgroothandel Huyghebaert heeft gisteren de boeken neergelegd. De groep boven Prima, Cashwell en Uw Buurtwinkel had een woelig jaar achter de rug, dat nu dus eindigt in een faillissement. 97 banen staan op de tocht.

Woelig jaar achter de rug

Vorig jaar al kondigde Huyghebaert een collectief ontslag aan, omdat de groep te maken kreeg met fors dalende omzetten. Ook de winst zakte in het boekjaar 2012 al met 80%. Volgens kenners had het bedrijf het moeilijk om stand te houden in de steeds competitievere markt in België.

Pogingen om de bakens te verzetten, zoals een overname door de Kempische groep Heylen, draaiden op niets uit en de stoelendans aan de top (met drie verschillende CEO's op één jaar tijd) bleek faliekant voor het vertrouwen van de banken. "Uit al die verschuivingen aan de top blijkt een weinig doordacht handelen door de eigenaarsfamilie, en daardoor heeft huisbank BNP Paribas Fortis waarschijnlijk versneld het vertrouwen opgezegd", aldus RetailDetail-oprichter Jorg Snoeck.

97 jobs staan op de tocht, het grootste deel daarvan in het Mechelse depot. Er heerst nog grote onduidelijkheid over het lot van de Cashwell-winkels, die ook tot de Huyghebaert-groep behoren.

"Leemte na overlijden topman Appel"

Volgens Snoeck kwam het bedrijf in de problemen na het overlijden van topman Marc Appel in 2010. Hij was de stuwende kracht achter de wederopstanding van de Prima-winkels, maar overleed vier jaar geleden plots aan een hartstilstand.

Snoeck vermoedt dat het tactisch geen goede zet van de eigenaarsfamilie was om daarna de touwtjes weer in eigen handen te nemen, in plaats van een nieuwe gespecialiseerde topman aan te duiden die het bedrijf van dichterbij kon opvolgen: "In de huidige markt worden klanten steeds veeleisender, en je moet continu op je hoede zijn om je klanten te blijven volgen."

Ook de situatie waarin twee derde van de omzet gegenereerd werd door 80 winkels (Prima), noemt retailkenner Snoeck "ongezond". (retaildetail)